Impulsen una tecnologia per reciclar membranes de dessaladores i utilitzar-les en altres tractaments d'aigües

ACN
Publicat: 
22-02-2021
Actualitzat: 22-02-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Impulsen una tecnologia per reciclar membranes de dessaladores i utilitzar-les en altres tractaments d'aigües

La investigadora Raquel Garcia Pacheco lidera un projecte que desenvolupa una tecnologia per allargar la vida útil de les membranes utilitzades per les dessaladores en els tractaments de potabilització d'aigua, i que permet reutilitzar-les en altres tractaments d'aigües. Es tracta d'una iniciativa d'economia circular que pretén allargar la vida útil de més d'un milió de filtres que anualment es llencen als abocadors. El proper pas del projecte serà la creació d'una empresa derivada per donar continuïtat a la tecnologia creada, que ja compta amb una sol·licitud de patent europea. Aquesta iniciativa ha rebut el suport del programa d'ajuts Tecniospring d'ACCIÓ, que finança el 100% de la contractació d'investigadors.
Una planta dessaladora de grans dimensions pot tenir fins a unes 20.000 membranes instal·lades per a la seva funció de tractament d'aigua de mar. Aquesta aigua dessalada té multitud d'usos, els principals dels quals són l'abastiment d'aigua potable i el regadiu.

Aquestes membranes es renoven cada cinc o deu anys i es llencen directament als abocadors o a les incineradores. El reciclatge de membranes permet oferir-los un nou ús per tal que es puguin tornar a utilitzar en altres instal·lacions més petites dedicades a la producció d'aigua per al reg o processos industrials, així com per al tractament d'aigües residuals.

Garcia Pacheco ha destacat que aquesta nova tecnologia és capaç "de regenerar les membranes sense alterar significativament les seves propietats inicials". D'aquesta manera, els dispositius reciclats "tracten més aigua i segueixen separant els virus i els bacteris".

El projecte de la investigadora li ha permès treballar durant el primer any a Austràlia, a la University of New South Wales, on ha desenvolupat un nou sistema de porta-membranes reciclades que s'ha presentat a les oficines de patents europees. Aquest porta-membranes permet crear sistemes compactes de tractament d'aigües per a les zones rurals aïllades amb difícil accés. A més, també permetrà optimitzar el procés de reciclatge en minimitzar el seu consum de recursos i energia.

En el segon any del projecte, ja al centre LEQUIA de la Universitat de Girona, ha pogut tenir una aplicació industrial a l'empresa TELWESA gràcies a la donació de membranes usades per part de Sacyr Agua, que també els van facilitar els seus pilots de reciclatge desenvolupats en un projecte europeu anterior; i al suport d'IMDEA Agua per a les proves inicials de laboratori.

"Amb TELWESA hem provat les membranes regenerades en les seves instal·lacions per tractar aigües residuals d'abocador (els lixiviats)", ha explicat la investigadora. El resultat és que "la meitat de la instal·lació ha estat funcionant amb aquest tipus de membranes durant un any i la producció d'aigua i la seva qualitat ha estat similar a la de les membranes comercials".

Comparteix

També t'interessarà