JARC demana a les grans integradores que redueixin les importacions de garrins

REDACCIÓ
Publicat: 
26-01-2023
Actualitzat: 26-01-2023 10:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • JARC demana a les grans integradores que redueixin les importacions de garrins
    Peu de foto: 
    JARC

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya torna a demanar a les grans integradores que redueixin les entrades d’animals vius per evitar l’entrada de la PPA i altres malalties a Catalunya. L’entitat considera que haurien d’augmentar el nivell de controls de prevenció dels garrins i porcs importats, i sol·licitar analítiques de sang o PCR en origen. A més, cal que segueixin una correcta traçabilitat dels animals per tal de minimitzar uns riscos que poden comportar mals irreparables al sector.

Jaume Bernis, cap de la sectorial del porcí de JARC, adverteix que “s’està posant en risc el sector porcí català”. Cal tenir present que les exportacions tenen una importància vital per a que el sector carni, en general, assoleixi un valor del 21,6% del PIB industrial català, i el 4% del PIB total de Catalunya; on destaca el sector porcí, que representa el 66,18% de les exportacions càrnies i genera milers de llocs de treball directes i indirectes, a més de contribuir a mantenir l’equilibri social i econòmic al territori, gràcies a les 5.475 explotacions porcines repartides arreu Catalunya.

L'entitat alerta del risc que suposa la importació d'animals vius procedents d'altres països d'Europa, que entren a través de la Jonquera, la majoria provinents de Països Baixos (90%), Bèlgica i Dinamarca. Aquest fet implica que han de travessar països i zones, que han tingut, en els últims anys, o tenen un risc alt de trobar casos positius de PPA. El 20 de gener es va detectar un nou focus de PPA, un porc senglar infectat a Grècia, que se suma als fins ara 10 països afectats per la malaltia (Bèlgica, Hongria, Estònia, Letònia, Polònia, Eslovàquia, Romania, Bulgària, Alemanya i Itàlia). I no és l’únic perill al qual s’exposa el sector, també malalties, com per exemple, el PRRS (Síndrome Reproductiu Respiratori Porcí), que va entrar al nostre territori, procedent d’Itàlia, i està causant grans pèrdues econòmiques en les explotacions porcines.

Si es donés un focus de pesta porcina africana a l’estat espanyol, les exportacions es reduirien considerablement, sobretot, amb destinació als països que no accepten la regionalització, amb l’impacte social i econòmic que això implicaria.

El control de la població de senglars és estratègica

Els senglars són transmissors de la PPA, per tant, caldria reduir la població de fauna salvatge, que en aquests moments és desorbitada. L’organització considera estratègic el control de moviment d’aquesta espècie, i proposa que l’administració estableixi un canal d’interlocució amb la gent coneixedora dels corredors de senglars, als municipis on existeix una alta densitat.

L’entitat sol·licita, per altra banda, que s’activin les trampes que el DACC va presentar a principis de setmana, “Pig big Trap”, i que JARC havia proposat des que es van detectar els primers casos positius de PPA en senglars a Europa.

Un altre punt destacat per l’entitat és la millora substancial en els centres de neteja dels transports als escorxadors, que no estan prou equipats per assolir el repte actual. En aquest sentit, l’entitat suggereix incorporar equips i personal de neteja professional per poder millorar la desinfecció que en aquests moments s’efectua als camions. Aquesta mesura seria efectiva també per lluitar contra el PRRS.

Els controls de benestar animal pròxims a la frontera continuen sent insuficients

JARC torna a incidir, per altra banda, en la importància de què el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural augmenti, tant en intensitat com en nombre, els controls de benestar animal a 1 km de frontera per vigilar l’estat sanitari dels animals en els transports. Com a mínim, l’organització agrària concreta que haurien d’efectuar-se controls 5 dies a la setmana. “Malgrat que han anat augmentant lentament els darrers anys, continuen sent insuficients. Des de JARC, exigim que aquestes actuacions es realitzin conjuntament a totes les vies d’entrada dels animals a l’estat espanyol, localitzades a Catalunya, Navarra, Euskadi i Aragó”, afegeix Bernis.

Comparteix

També t'interessarà