La comtessa Margarida de Montferrat torna a Balaguer 600 anys després

REDACCIÓ
Publicat: 
02-10-2020
Actualitzat: 02-10-2020 13:25
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La comtesa Margarida de Montferrat  torna a Balaguer 600 anys després

L’any 1420 moria, lluny de la capital de la Noguera, Margarida de Montferrat. Comtesa de Balaguer nascuda a Itàlia, dona de cultura i la última gran comtesa del Comtat d’Urgell. Ja fa anys que dona nom a la biblioteca local i ara, 600 anys després, torna a Balaguer. Ho fa en forma de mural i en el marc d’una edició especial de l’Harpia dissenyada expressament pel moment actual.   

El dissabte 3 d’octubre, a un quart de dos del migdia la ciutat de Balaguer presentarà el mural encarregat a l’artista Oriol Arumí per posar en valor la figura de Margarida de Montferrat. El lloc escollit no és fortuït; la plaça Comtes d’Urgell. Des d’allí vigilarà un museu que guarda la seva història i la del seu llinatge.

Des de l’Àrea de Cultura de la Paeria de Balaguer es vol fer “una aposta decidida perquè l’art urbà ajudi a explicar la idiosincràsia de la capital” tal i com explica el paer de cultura Arnau Torrente. “Aquest mural, igual que l’escultura ‘Rovelló’, en homenatge a Josep Vallverdú, presentada tot just fa 15 dies o la resta de pintures que formaran part del projecte ‘balcons il·lustrats’ ens han d’ajudar a posar en valor la nostra història i fer-la arribar a tothom”.

Projecte Balcons il·lustrats

Paeria de Balaguer fent una aposta per l’art urbà, amb una visió social i professional, vol iniciar un projecte de micro-urbanisme de contorn urbà i busca intervenir a la ciutat a través de la pintura mural.

La prioritat és recuperar espais ara oblidats pels ciutadans, indrets poc atractius i fins i tot espais degradats mitjançant la creació de murals en mitgeres.

Allò que era un racó, un lloc estèticament desapercebut, ha de passar a ser en pocs dies un espai singular del barri que doni a conèixer els personatges de la història local. Personatges de Balaguer, del món de la literatura, de l’art, de l’esport, de la cultura, de la política, ... que hagin destacat en algun camp. Tots ells en un finestral o en un balcó per tal d’integrar-se en el paisatge urbà.

Serà la ciutadania l’encarregada d’escollir els propers personatge a immortalitzar tot i que la Paeria ja ha anunciat que està buscant ubicació al mural dedicat a Teresa Pàmies i que no es va poder materialitzar durant l’any del centenari de l’escriptora.

 

Comparteix

També t'interessarà