La Diputació de Lleida elabora un ‘mapa’ de l’estat de les xarxes municipals de distribució d’aigua

REDACCIÓ
Publicat: 
19-07-2023
Actualitzat: 19-07-2023 12:41
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Diputació de Lleida elabora un ‘mapa’ de l’estat de les xarxes municipals de distribució d’aigua
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida
  • La Diputació de Lleida elabora un ‘mapa’ de l’estat de les xarxes municipals de distribució d’aigua
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida

La Diputació de Lleida està elaborant un mapa de l’estat de les xarxes locals de distribució d’aigua potable que permeti conèixer-ne les necessitats i plantejar accions conjuntes per garantir el subministrament d’aigua a la població en un futur immediat. Per aquesta raó, la corporació ha fet arribar els ajuntaments una enquesta per a conèixer la informació detallada sobre l’estat de les seves xarxes d’abastament. “Des dels ajuntaments s’han fet esforços continuats aquests darrers anys per tal de modernitzar les xarxes d’aigua potable dels municipis i els dipòsits a través dels plans econòmics de la Diputació de Lleida, com el Pla de Salut Pública”, ha afirmat el president de la Diputació, Joan Talarn, afegint que “aquestes millores comporten un esforç en benefici de la salut dels nostres conveïns i també la voluntat de no malbaratar l’aigua a causa de connexions deficients. Malgrat aquest esforç, som conscients que bona part de la xarxa d’abastament d’aigua potable dels municipis és antiga i en algun cas amb materials inadequats”.

El Govern impulsa la Taula Territorial de l'Aigua a Ponent
Peu de foto: 
Oriol Bosch (ACN)

Aquest anunci l’ha fet el president Joan Talarn aquest matí a la Casa Canal de Mollerussa, on s’ha constituït la Taula Territorial de l’Aigua de la vegueria de Lleida organitzada per la Generalitat de Catalunya. Talarn ha estat acompanyat del diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú. La reunió ha comptat amb la participació de la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés, i de representants del Departament d’Acció Climàtica, l’IRTA, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), l’Ajuntament de Lleida, els sis consells comarcals de les comarques de Ponent, la UdL, comunitats de regants (Segarra-Garrigues, canal d’Urgell, Algerri-Balaguer, Pinyana i Aragó i Catalunya), UP, JARC, Afrucat i FCAC, les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega, COELL, PIMEC, la Federació d’Hostaleria, UGT, CCOO, Ipcena, Canal Viu, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya i Dones del Món Rural.

El president Talarn ha advertit que “a diferència d’altres èpoques, la comunitat científica ens avisa que no estem davant un episodi més o menys ocasional de falta d’aigua, sinó que probablement afrontem una de les conseqüències més tangibles del canvi climàtic: alteracions de temperatures que afecten la pluviometria, entre d’altres molts factors. Per aquesta raó, des de la Diputació de Lleida, entenem que no podem afrontar aquesta emergència amb mirada curta, tot i que d’immediat ha estat la producció agrària la més directament afectada per la falta d’aigua, i s’ha de donar resposta als seus efectes negatius”.

Talarn ha agraït la constitució de la Taula Territorial de l’Aigua, ja que “creiem en la feina col·laborativa, i que no totes les administracions han de fer el mateix des de finestres diferents, sinó que cal que cada una puguem actuar allà on tenim competències o millors possibilitats de ser efectius”.  

En aquest sentit, ha recordat que des de la Diputació es va participar en les primeres trobades del sector agrari amb el món local i que, fruit d’aquestes trobades, es va facilitar als ajuntaments un paquet d’eines de difusió per ajudar els ajuntaments a fer que “la població sigui conscient que a cada llar podem defensar cada gota d’aigua, perquè tota aquella que no malbaratem podrà servir per recuperar els usos de l’aigua que dona vida al nostre territori”.

La segona acció és l’elaboració del mapa de l’estat de les xarxes locals de distribució per tal de preparar accions ajustades a les veritables necessitats en funció de la informació detallada sobre l’estat de les xarxes d’abastament a través d’un qüestionari que ha de permetre plantejar accions conjuntes per garantir el subministrament d’aigua a la població en un futur immediat.

Comparteix

També t'interessarà