La inseguretat en l'accés a l'aigua afecta la salut de temporers agrícoles, segons una recerca liderada a Lleida

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
21-02-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La inseguretat en l'accés a l'aigua afecta la salut de temporers agrícoles, segons una recerca liderada a Lleida
    Peu de foto: 
    IRBLleida

La inseguretat en l'accés a l'aigua entre les persones migrants que treballen com a temporeres en l'agricultura és un factor crític que afecta la seva salut, segons una recerca liderada pel grup de recerca GReCS de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL). Aquesta investigació, publicada a la revista International Journal for Equity in Health, destaca les dificultats que enfronten els temporers per obtenir aigua saludable per a higiene i alimentació.

L'estudi, amb la col·laboració d'institucions com la Universitat del País Basc, la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), entre d'altres, s'ha basat en entrevistes amb 63 persones, incloent professionals de la salut, serveis socials, ONG i institucions públiques d'Andalusia, Múrcia i Catalunya, amb l'objectiu de comprendre la situació dels temporers migrants.

Segons Luis Alejandro Rodríguez Guerrero, primer autor de l'article i investigador de l'IRBLleida, les necessitats immediates relacionades amb el consum d'aigua prenen prioritat sobre les decisions preventives sobre la seva seguretat. Molts temporers transporten aigua en recipients destinats als productes fitosanitaris, posant-los en risc de contaminació.

La professora de la UdL i investigadora principal del projecte AGROMIsALUD, Erica Briones Vozmediano, destaca que la falta d'accés segur a l'aigua pot provocar l'augment de patologies com les gastrointestinals i brots de malalties infeccioses. A més, subratlla la necessitat de solucions sostenibles per garantir les condicions de vida necessàries per satisfer les necessitats bàsiques d'aigua dels temporers agrícoles.

Finançada per l'Instituto de Salud Carlos III i cofinançada per la Unió Europea, aquesta recerca posa de manifest les desigualtats socials experimentades pels temporers en relació amb l'accés a l'aigua segura i destaca la importància dels serveis de salut pública per garantir la disponibilitat d'aigua potable i sanejament segurs, nets, accessibles i assequibles per a aquesta població vulnerable.

Comparteix

També t'interessarà