La Paeria i la CHE col·laboraran per reduir els riscos d’inundabilitat del riu Segre

REDACCIÓ
Publicat: 
16-09-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Paeria i la CHE col·laboraran per reduir els riscos d’inundabilitat del riu Segre
  • La Paeria i la CHE col·laboraran per reduir els riscos d’inundabilitat del riu Segre

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, i la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Maria Dolores Pascual, han mantingut aquest dimecres una reunió de treball a la Paeria que ha tingut com a objectiu avançar en la col·laboració en qüestions que són competència de l’administració hidràulica, però que afecten directament l’Ajuntament i la ciutat de Lleida, com és la reducció dels riscos d’inundabilitat que ara té el marge esquerre del riu Segre al seu pas per Lleida i en especial el barri de Cappont.

En aquest sentit, la Paeria ha sol·licitat a la CHE la seva col·laboració per endegar un estudi conjunt sobre possibles mesures per reduir els riscos d’inundabilitat a la zona del Camí de Grenyana en cas de possibles avingudes d’aigua, i per a l’execució i el finançament de les obres necessàries, d’acord també amb altres administracions i amb la petició de fons europeus. Algunes de les solucions que es plantegen són la construcció d’un mur que actuï com a dic, permeti evitar el desbordament del riu en aquesta zona i dirigeixi l’aigua cap a la canalització, i l'adopció de solucions singulars en la zona de les comportes que continguin l'aigua en aquestes situacions.

 “Hem demanat a la CHE que ens assessori, ens orienti i ens ajudi a buscar una solució tècnica que protegeixi l'espai que va des de les comportes fins al Molí de Cervià, que és per on en una hipotètica riuada de gran envergadura podria tornar a saltar l'aigua. La reunió s'ha mogut en l'àmbit tècnic. La Confederació no només té les competències sinó també la capacitat i els coneixements suficients per ajudar-nos”, ha destacat el Paer en Cap.

La presidenta de la CHE s’ha compromès a prioritzar aquestes actuacions per tal de minimitzar els riscos en casos de riuades. “Compartim amb l'Ajuntament de Lleida, com un dels principals municipis de la conca de l'Ebre, la preocupació per la prevenció d'avingudes d’aigua. Aquest tipus d'actuacions constitueixen una prioritat per garantir la minimització dels danys en el cas d'una avinguda que pogués afectar la ciutat de Lleida”, ha afirmat Pascual, qui ha destacat que aquestes actuacions s'integren dins del Pla de gestió de riscos de inundacions, que ja preveu actuacions com la que planteja la Paeria.

“Posem a disposició de la ciutat de Lleida tota la nostra capacitat tècnica i experiència per garantir que la solució que s'adopti sigui la idònia. Hem acordat amb l'Ajuntament treballar en una bona definició del document tècnic que permeti l'execució de les obres i per descomptat millorar la situació que ara mateix hi ha a la ciutat”, ha assegurat la presidenta de la CHE. La Confederació valorarà primer els estudis d’inundabilitat de què disposa la Paeria i després analitzarà les millors mesures per afrontar aquesta problemàtica.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha assenyalat que un dels problemes de desenvolupament urbà amb què es troba Lleida “és la situació d'inundabilitat del marge esquerre del riu, que afecta fonamentalment al barri de Cappont”, que es coneix des de fa anys i que cal resoldre, tenint en compte també que cal fer aquesta millora abans d’aprovar un nou planejament urbanístic.

“Treballarem la proposta tècnica amb el vistiplau de l'organisme competent, que és la CHE, i a partir d'aquí mirarem d’acollir-nos a fons europeus i de la Generalitat a través de l'ACA”, ha declarat Postius. “Treballem amb períodes de càlcul de 500 anys, que per tant es produeixen molt de tant en tant, però també és cert que el canvi climàtic està fent més freqüents els fenòmens climatològics extrems”, ha afegit.

Durant la trobada, la Paeria també ha reiterat la seva demanda de millora del cabal ecològic del riu Segre all seu pas per Lleida.

Comparteix

També t'interessarà