La UdL en un projecte europeu que aplica IA al processament de llengües

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
05-03-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UdL en un projecte europeu que aplica IA al processament de llengües
    Peu de foto: 
    Helena Torres i Jordi Suils. FOTO: Premsa-UdL

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) participen en el projecte LINGUATEC IA, una iniciativa europea liderada per Elhuyar que busca desenvolupar coneixement en intel·ligència artificial aplicable a les llengües amb pocs recursos dels dos costats dels Pirineus, com el català, occità, aragonès i basc.

Finançat a través de fons FEDER i la convocatòria Interreg-POCTEFA, el projecte pretén avançar en la digitalització d’aquestes llengües, construint una infraestructura lingüística i intel·ligent transfronterera. El processament del llenguatge és clau per revitalitzar i promoure l’ús d’aquestes llengües, destacant la importància de la intel·ligència artificial per aconseguir-ho.

El consorci del projecte, format per entitats com Elhuyar, UdL, Lo Congrès Permanent de la Lenga Occitana, Universitat del País Basc, Universitat Jean Jaurés de Tolosa, Universitat de Perpinyà, IKER-CNRS de Baiona i Govern d'Aragó, ja treballa en àmbits com el desenvolupament d’algorismes adaptats a recursos lingüístics limitats, millora dels sistemes de transcripció i traducció automàtica, i la creació d'una plataforma lingüística multilingüe de subtitulació i doblatge automàtic.

A la UdL, l’equip dedicarà els seus esforços a millorar les eines de traducció automàtica català-aranès i crear un corpus digitalitzat per a l'aranès, contribuint al desenvolupament de processadors i sintetitzadors de llenguatge oral. El projecte és una continuació de LINGUATEC, una iniciativa anterior que consolidà una xarxa d’excel·lència en intel·ligència artificial per a la construcció d'una infraestructura lingüística transfronterera.

Comparteix

També t'interessarà