⏯️ Mediadors interculturals de la Salut afirmen que la campanya d'enguany no té res a veure amb l'anterior

ACN
Publicat: 
22-05-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Mediadors interculturals de la Salut afirmen que la campanya d'enguany no té res a veure amb l'anterior
    Peu de foto: 
    Mediadors interculturals de la Salut afirmen que la campanya d'enguany no té res a veure amb l'anterior
  • Mediadors interculturals de la Salut afirmen que la campanya d'enguany no té res a veure amb l'anterior
    Peu de foto: 
    Mediadors interculturals de la Salut afirmen que la campanya d'enguany no té res a veure amb l'anterior
  • Mediadors interculturals de la Salut afirmen que la campanya d'enguany no té res a veure amb l'anterior
    Peu de foto: 
    Mediadors interculturals de la Salut afirmen que la campanya d'enguany no té res a veure amb l'anterior

Els mediadors interculturals contractats pel Departament de Salut durant la campanya de la fruita a Lleida afirmen que la campanya d'enguany no té res a veure amb l'anterior i destaquen que les persones ateses estan més conscienciades sobre la covid-19 i els seus efectes. També expliquen que els pacients se senten alleugerits quan descobreixen que poden tractar les qüestions sanitàries en el seu idioma, i que això fa que siguin més receptius a l'hora de seguir les indicacions dels professionals. "La gent ho entén i ho accepta més ja que és com un ambient més calorós i familiar i veuen que els truco per ajudar i no per prohibir res", explica la mediadora de l'Agència de Salut Pública Zaynab El Ghizlany. 

Tot i que anys enrere ja hi havia hagut mediadors interculturals a alguns equipaments sanitaris de la demarcació, no va ser fins l'any passat que Salut va recuperar aquesta figura per contribuir a millorar la gestió de la covid-19. En total, enguany ha contractat dotze professionals per fer front a les barreres idiomàtiques i culturals que puguin sorgir entre pacients arribats per treballar a la recollida de la fruita i personal sanitari.

De moment, aquests professionals destaquen les diferències respecte al 2020. Precisament, un dels principals problemes que van haver d'afrontar l'estiu passat va ser fer entendre als temporers que tant si eren positius de coronavirus com contactes estrets s'havien d'aïllar. Enguany, en canvi, els mediadors no s'estan trobant amb aquesta situació ja que, segons expliquen, la gent està informada i conscienciada sobre la covid-19. 

En lloc d'això, algunes de les consultes més freqüents que estan rebent aquests dies al CAP Rambla de Ferran de Lleida són de persones que no tenen la targeta sanitària i de gent nouvinguda a la ciutat que no sap quin és el seu Centre d'Atenció Primària (CAP) de referència. "El de la targeta sanitària és fàcil de solucionar i el del centre els expliquem quin és, i si fa falta que un mediador els acompanyi, ho fem", explica la mediadora del centre, Cafia Alisalem, que afegeix que, a partir del mes d'abril, han començat a "tornar a tenir bastanta feina".

Per la seva banda, Zaynab El Ghizlany és una de les dues mediadores de cultura àrab que treballen per primer cop a l'Agència de Salut Pública. En el seu cas, ho fa a la Unitat de Vigilància Epidemiològica com a part de l'equip d'enquestadors covid-19, des d'on facilita la traducció idiomàtica i la comprensió cultural per via telefònica amb casos positius i contactes estrets. Explica que quan comença a parlar i després canvia d'idioma, la gent se sent alleugerida i la comunicació "és més propera", el que fa que el pacient sigui més receptiu. "Abans hi havia gent que se saltava l'aïllament i ara faig el possible perquè es quedin a casa i segueixin les mesures de seguretat", explica El Ghizlany.

Així mateix, la referent territorial de Treball Social d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, Rosa López, també coincideix en afirmar que la campanya de la fruita d'enguany és "molt diferent" a l'anterior, si bé admet que encara és aviat per veure quina "embranzida" tindrà. "La pandèmia ens va sorprendre a tots però aquest any ho hem pogut planificar millor i, a més, la vacunació està en marxa", assenyala.

López afegeix que enguany s'ha reforçat l'atenció a la zona del Baix Segre amb tres mediadors als centres de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) d'Alcarràs i tres més a la de Seròs, així com un professional al CAP Rambla de Ferran i dos més al CUAP Prat de la Riba, a Lleida. També s'ha incorporat un mediador a l'ABS Guissona, que tot i estar ubicada fora de la zona dels municipis fruiters, compta amb un elevat nombre de treballadors estrangers de la indústria alimentària. Els altres dos mediadors, de cultura àrab, treballen per primer cop a l'Agència de Salut Pública a les Unitats de Vigilància Epidemiològica i a la de Salut Laboral. 

Comparteix

També t'interessarà