Neix l'Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel, un acte lúdic, cultural i gastronòmic

REDACCIÓ
Publicat: 
26-07-2023
Actualitzat: 26-07-2023 10:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Neix l'Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel, un acte lúdic, cultural i gastronòmic
    Peu de foto: 
    Foto d'arxiu de Cervezas San Miguel

Del 15 al 17 de setembre, els amants de la cervesa tenen una nova cita: l’Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel. L’esdeveniment neix amb motiu del 25è aniversari de la creació de la cervesa Zythos, elaborada per Cervezas San Miguel en homenatge al patrimoni cerveser descobert al jaciment de Genó, ubicat a dos quilòmetres del municipi lleidatà.

L’Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel, organitzada per l’Ajuntament d’Aitona, a través del projecte Fruiturisme, i Cervezas San Miguel, pretén ser un acte lúdic obert a tothom, però també, cultural i gastronòmic, amb la cervesa com a eix vertebrador. Tastos, maridatges, gastronomia, música i molt més. D’aquesta manera, el municipi ret el seu particular homenatge a aquesta beguda amb la que té vincles arcaics.

I és què, aquest 2023, es commemora el 25è aniversari de l’elaboració i distribució de la cervesa Zythos, una beguda creada per a celebrar que al jaciment de Genó es van descobrir les restes més antigues de cervesa que es conserven a Europa i que daten del 1100-1000 a.C.

Les restes de cervesa més antigues d’Europa

Van ser l’historiador José Luis Maya i l’arqueòleg Jorge Juan Tresserras els encarregats de certificar el gran descobriment. El primer confirmava la troballa al jaciment d’Aitona de les restes de cervesa més antigues trobades fins aleshores a Europa, mentre que el segon, especialista en Arqueologia de l'Alimentació, va estudiar els sediments de cervesa trobats en dues grans tenalles, datant-los 500 anys abans que els alemanys comencessin a fer les primeres “rosses”, és a dir, d’una antiguitat d’uns 1100 anys. 

Per celebrar la satisfacció d'haver trobat a Lleida l'origen europeu de la cervesa, el grup Cervezas San Miguel, l'any 1998 i de manera artesanal, va elaborar a partir de la fórmula del poblat de Genó, una cervesa a la qual donà el nom de "Zythos", (cervesa en grec). Nom que ara es recupera per a aquesta nova festa de la cervesa.

Per tot plegat, la cervesa Zythos serà molt present al llarg d’aquesta festa, compartint espai amb diferents propostes per a tots els públics i edats; entre elles, música, taules rodones, tastos, caminada popular, visites guiades al jaciment Genó, degustacions, vermut electrònic, pinxos i tapes...
Les cates i maridatges tindran, a més, un paper molt rellevant. Així, el beer sommelier de Cervezas San Miguel, oferirà vàries sessions per a donar a conèixer la nova Mahou Rosé, i per a oferir maridatges amb productes de la terra com ara els préssec, la figa i la xocolata.

Tot plegat, es podrà gaudir entre el 15 i el 17 de setembre a la plaça del Poliesportiu d’Aitona.

Comparteix

També t'interessarà