Publicat un recull de 1.000 fotografies sobre cultius extensius dels últims trenta anys

REDACCIÓ
Publicat: 
19-01-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Publicat un recull de 1.000 fotografies sobre cultius extensius dels últims trenta anys
    Peu de foto: 
    Agrotecnio

Els investigadors del grup de Fisiologia de Cultius de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia (Agrotecnio) i professors de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Lloveras i Paquita Santiveri, han publicat ‘Cultius Extensius: recull fotogràfic’, una col·lecció digital amb 1.000 imatges sobre cultius extensius realitzades pels autors durant els últims trenta anys. L'objectiu d'aquest document gratuït i d’accés lliure és oferir recursos gràfics a docents, investigadors, estudiants universitaris, tècnics agrícoles i agricultors perquè puguin emprar-los amb finalitat didàctica i informativa. La recopilació, amb versions idiomàtiques en català, castellà i anglès, es troba disponible a la pàgina web d’Agrotecnio.

Presentada com un PDF interactiu, l'obra està dividida en cinc seccions: ‘Cultius’, ‘Sòl i aigua’, ‘Treballs de camp i adobatges’, ‘Collites i conservació de cultius’ i ‘Paisatges agraris’. Destaca la secció ‘Cultius’, on es recullen més de 500 imatges de 21 tipus d'espècies pròpies de la zona mediterrània com són l'alfals, blat, ordi o panís, així com d'altres de contextos agraris internacionals com el mill o la mandioca. Amb fotografies preses en gran part en zones agràries de Catalunya, el document conté imatges de 15 països: l'Argentina, Colòmbia, Cuba, Espanya, els Estats Units, França, Itàlia, Països Baixos, el Perú, el Regne Unit, Romania, el Senegal, Sèrbia, Tunísia i Ucraïna. En la seva elaboració s'ha comptat amb la col·laboració puntual de 17 professionals de l'agricultura i la docència universitària de Catalunya.

Curiositats i pràctiques agrícoles prohibides

A causa de l'ampli període temporal en el qual s'emmarquen les fotografies, algunes d'elles mostren pràctiques agràries que han estat modificades o directament prohibides. “El nostre treball no jutja la idoneïtat o la perfecció de les tècniques recopilades, senzillament il·lustren l'evolució de l'agricultura”, expressa Lloveras. Exemples d'aquestes pràctiques no recomanades són la crema de rostolls de panís, l'aplicació de purins amb ventall o l'ús d'abonaments en el reg a tesa.

Quant a algunes curiositats, ‘Cultius Extensius: recull fotogràfic’ conté fotografies de camps que van passar de secà a regadiu, o de mètodes de sembra i collita manuals. “També hem inclòs a la recopilació l'ús de les noves tecnologies en agricultura, com són l'estudi de drons en cultius de panís, a més de la instal·lació de fonts d'energies alternatives en paisatges agraris”, hi afegeix Santiveri.

Sobre Agrotecnio

La Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia - Agrotecnio és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) d'excel·lència en recerca agroalimentària adscrit a la Universitat de Lleida (UdL). Situat en Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFIV) de la UdL, Agrotecnio és un centre de referència en innovació científica en el qual 15 grups de recerca desenvolupen projectes d'impacte internacional en tres àrees: agricultura, ramaderia i ciència i tecnologia dels aliments. Des del seu naixement en 2012 fins avui, en Agrotecnio s'han dut a terme més de 50 projectes de recerca, 100 tesis doctorals i 1.000 publicacions científiques.

Comparteix

També t'interessarà