Quins són els símptomes i quin tractament s'aplica en la bronquiolitis?

Publicat: 
26-11-2018
Actualitzat: 26-11-2018 13:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Quins són els símptomes i quin tractament s'aplica en la bronquiolitis?

La bronquiolitis és una malaltia respiratòria aguda que provoca inflamació dels bronquíols (part final i més estreta dels bronquis) i els alvèols. Normalment produeix dificultat respiratòria i afecta a nens i nenes menors de dos anys, especialment entre els 3 i 6 mesos de vida. La causa principal, però no l'única, és d'origen víric i causa entre el 60 i el 80% dels casos. Cada any es produeixen epidèmies entre els mesos d'octubre i març.

El contagi es produeix per via aèria, inhalant les secrecions nasals o gotes emeses per persones o per contacte directe amb superfícies o mans contaminades per aquestes secrecions. És per això que netejar-se les mans és molt important, especialment si estem constipats o en contacte amb altres persones. La malaltia comença amb una infecció de vies respiratòries altes amb molta mucositat nasal i esternuts. El nen o nena pot tenir febre i sofrir tos seca, que va en augment conforme passa el temps. L'augment de la tos s'acompanya de dificultat respiratòria i augment de la freqüència respiratòria. Aquesta fase aguda dura 3-4 dies, millorant a partir de la setmana.

Un percentatge alt de nens o nenes que han sofert una bronquiolitis presenten una hiperactivitat bronquial o tendència a fer bronquitis de repetició els propers anys, principalment si hi ha antecedents de familiars amb asma o atopia. En aquest sentit, existeix un segment de nens que tenen més possibilitats de complicacions, que són els que tenen factors de risc o malalties de base com: prematuritat, ser menors de tres mesos i lactants amb malalties de base (cardiopaties congènites, immunodeficiències, fibrosis quística, etc).

El tractament bàsic de la malaltia és de suport i majoritàriament simptomàtic:

  • Rentats nasals amb aspiració de la mucositat.
  • Posició semi-assegut per millorar la respiració.
  • Alimentació amb petites quantitats però de forma freqüent.
  • Antitérmics, si és necessari.

Els fàrmacs més freqüents, encara que no sempre fan falta, són: broncodilatadors, com el Salbutamol i el Bromur de Ipratropio; Corticoides per via oral i antibiòtics, si hi ha sospita d'infecció respiratòria. Igualment, els especialistes recomanen no portar-ho a la guarderia fins a la desaparició de tots els símptomes que comporta. 

Dr. ANTONIO VERDÚ
Pediatra de l'àrea d'Urgències de HLA Perpetuo Socorro
Comparteix

També t'interessarà