S’estudia una escultura convulsa de Palau Ferré a la Seu d’Urgell

REDACCIÓ
Publicat: 
12-11-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • S’estudia una escultura convulsa de Palau Ferré a la Seu d’Urgell

Aquest dissabte 13 de novembre a la VI Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell es presentaran les conclusions d’una recerca que s’endinsa en la l’escultura de la façana del noviciat de la Sagrada Família de la Seu d’Urgell. Així, a ”Palau Ferré a la Seu d’Urgell. Història convulsa d’una escultura” l’historiador Francesc Marco-Palau", fa una primera aproximació a la matèria coincidint amb l’Any Palau Ferré, la celebració del centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré, conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”.

La Jornada, en la qual també es presentaran altres investigacions al voltant de la història, el patrimoni, l’antropologia, la lingüística, l’economia i la geografia comarcal, se celebrarà durant tot el dissabte a Sant Domènec i està organitzada per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Una història convulsa

El 21 de juny de 1995, s’instal·lava una escultura de grans dimensions a la façana del noviciat de la Sagrada Família de la Seu d’Urgell, al passeig de Joan Brudieu. L’escultura, obra del pintor cubista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) havia estat creada inicialment l’any 1959 per encàrrec de l’arquitecte Josep Puig Torné (Sarral, 1929 - Barcelona, 2020). En ple franquisme, l’obra artística va ser considerada massa moderna per part de la comunitat religiosa i l’escultura va quedar en un magatzem durant 35 anys, fins que finalment als anys noranta l’arquitecte Puig Torné i el cubista Palau Ferré van tenir el goig de poder-la veure restituïda. A l’estudi, l’historiador i besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau analitza la convulsa història d’una escultura sacra de la qual avui tothom pot gaudir a l’Alt Urgell.

Homenatge d’art i arquitectura

Pocs dies enrere l’Ajuntament de Sarral, a la Conca de Barberà, va inaugurar una mostra que ressegueix, precisament, l’amistat entre l’arquitecte Josep Puig Torné (1929-2020) i el pintor Maties Palau Ferré (1921-2000). A l’acte de presentació, van prendre-hi part l’historiador de l’art Damià Amorós, així com Elisa Rojas, vídua de l’urbanista, la seva filla Elisa Puig, també arquitecta. L’exposició es pot visitar fins el 22 de gener de 2022

La commemoració del centenari

Aquest 2021, 20 exposicions temàtiques, 100 actes territorials i diversos llibres recorden arreu de Catalunya la intensa trajectòria del pintor cubista Palau Ferré, en una commemoració que compta amb el suport de nombrosos ajuntaments, museus, biblioteques i entitats del teixit associatiu.

Així són nombrosos els museus, institucions i ONG que formen part d’una extensa programació commemorativa: del Museu d’Art de Girona a Amnistia Internacional, del Museu d’Art Modern de Tarragona a la Federació Catalana de Voluntariat Social i de l’Institut Français de Barcelona al Museu d’Història de Catalunya. Així mateix, Editorial Base ha reeditat el llibre El pintor que cremava els seus quadres, i la dibuixant Pilarín Bayés acaba d’il·lustrar un conte dedicat al centenari de l’artista.

Maties Palau Ferré. Pintor, escultor i ceramista (Montblanc, 1921-2000).

Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va ser un artista molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i la dels seixanta. També va exposar als Estats Units. Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX. El 2021 se’n celebra el centenari. Commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.

 

Comparteix

També t'interessarà