⏯️ Un any de covid-19 a Catalunya, la pandèmia que ha capgirat les nostres vides

LLEIDACOM / Maria Lozano i Miquel de Santiago
Publicat: 
25-02-2021
Actualitzat: 11-03-2021 15:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Un any de covid-19 a Catalunya, la pandèmia que ha capgirat les nostres vides

Aquest 25 de febrer es compleix un any des que es va detectar el primer cas de covid-19 a Catalunya. L'arribada del virus suposaria una canvi radical en les nostres vides, l'nici d'una nova normalitat a la qual seguim adaptant-nos dia a dia. Des de molt abans de l'esclat de la pandèmia, a LLEIDA.COM vam informar de tot allò que envoltava aquest fet històric i global, amb l'estricta actualitat de l'afectació al territori, però també amb entrevistes, #ConsultesSalut i pàgines especials per aprofitar el confinament domiciliari, entre altres continguts, recopilats sota l'etiqueta #CrisiCoronavirus. Us oferim una crònica de la crisi sanitària provocada pel SARS-CoV-2 i destacar-ne els moments clau, des de l'alerta provocada pel primer cas fins les vacunes, les quals ens aproten un bri d'esperança i sembla que ens fan veure la llum al final d'aquest llarg i tortuòs túnel:


El president de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, cap del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències i investigador de l'IRBLleida ens explica diversos aspectes d'un virus que, en aquell moment, no podíem imaginar l'afectació que tindria en tots els aspectes de la societat:: "Estem en una zona privilegiada des del punt de vista de la salut".

Entrevista Pere Godoy

El Departament de Salut confirmat el primer cas de coronavirus a Catalunya, una italiana de 36 anys i resident a Barcelona que dies abans va viatjar al nord d'Itàlia.

  • 11 de març: La OMS declara oficialment la pandèmia de la covid-19

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, va declarar oficialment una pandèmia pel brot de coronavirus covid-19, després que el nombre de països infectats s'haguès triplicat i el nombre de contagis fora de la Xina s'haguès multiplicat per 13 en les últimes setmanes.

Els ciutadans no poden sortir de casa, si no és per treballar, comprar béns essencials, tirar la basura o treure el gos. Els carrers es buidaven i els balcons s'omplirien, cada dia a les 8 del vespre, per homenatjar el personal sanitari i agraïr amb aplaudiments la seva valuosa tasca en primera línea d'aquesta crisi sanitària.

També vam compartir amb vosaltres una guia del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya sobre "Com combatre psicològicament la crisi del coronavirus".

Davant la difícil situació que ens tocava viure, des de LLEIDA.COM vam preparar diferents continguts per aprofitar i gaudir des de casa, on ens vam veure obligats a quedar-nos durant molt de temps. Per tot plegat, nosaltres #EnsQuedemACasa, perquè el fet de confinar-nos no comportava deixar de gaudir de diferents propostes, culturals, infantils, cinèfiles, serièfiles, literàries, familiars i molt més.

Ens Quedem a casa

El mateix dia, la demarcació de Lleida registrava la primera mort per coronavirus i superava la cinquantena de casos.

La pandèmia de covid-19 va paralitzar l'economia i va enfonsar els ingressos dels autònoms. Per alleugerir la situació, els treballadors per compte propi demaven claredat a les administracions a l'hora d'anunciar noves mesures i agilitat en la gestió del pla de xoc per ajudar a reflotar les seves economies.

La Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell compartia un vídeo de la primera alta de covid-19 al centre, la d'un home de 93 anys que ha superat la malaltia.

El govern espanyol assegurava que les mesures de confinament per frenar l'expansió del coronavirus a l'Estat començaven a fer efecte.

Diverses residències i centres hospitalaris compartien a les xarxes socials emotives imatges dels les videotrucades entre residents/pacients i els seus familiars. Per exemple, a l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, van posar en marxa les tauletes electròniques per mantenir el contacte de pacients amb les seves famílies a través de les pantalles. 

Les noves tecnologies van ajudar-nos moltíssim a mantenir el contacte (sobretot visual) amb les persones que estimem. Tot i així, les pantalles també podien comportar la seva vessant negativa, i és que l'excès d'aquest podia perjudicar el nostre descans.  

Més bones notícies al voltant de la pandèmia, i realment les necessitàvem. El Departament de Salut compartia a Twitter un vídeo ple d'esperança i alegria per la primera alta de covid-19 a l'Hotel Salut Nastasi, prèviament habilitat per acollir-hi casos positius de coronavirus.

Primera alta coroanvirus Hotel Salut NAstasi

Lleidatans i lleidatanes residents en altres països ens explicàven com viviem la pandèmia. De punta a punta del globus terrestre, les restriccions aplicades per fer front als efectes de la crisi sanitària han estat diferents arreu del món, i així ens ho van explicar els i les Lleidacomers que trobareu en la nostra pàgina especial LLEIDA.COM Internacional.

Els nens i nenes menors de 14 anys dels municipis de les comarques de Lleida van tornar a sortir als carrers i places després de sis setmanes sense moure's de casa. Aquest retorn d'infants al carrer es va viure amb il·lusió i esbarjo, però també amb preocupació per l'incompliment de mesures.

Poc a poc es pot sortir de casa, primer amb franges horàries. A més, els comerços i la restauració tornen a obrir les portes. Els carrers van tornar a omplir-se de veïns practicant esport i passejant en el primer dia en què es va permetre als adults sortir al carrer, després de setmanes de confinament. Les fases de desescalada s’allargarien fins al 21 de juny, dia en què s'iniciava la “nova normalitat”.

Durant aquest temps, la pandèmia ja deixava més d'11.000 morts a Catalunya i 64.000 positius. El virus ja provoca moltes incerteses per al futur, posava en màxima tensió el sistema sanitari, provocava una caiguda dràstica de l'economia, multiplicava l'atur i el nombre de treballadors en ERTO. La cultura també vivia des de llavors un panorama desolador de cancel·lacions i molts dubtes de com reprendre l'activitat.

Tres mesos coronavirus catalunya

Polèmica per la reunió convocada a Balaguer per la Dolça Revolució de Pàmies, amb un centenar de persones sense mesures de seguretat en un acte de desobediència per demostrar que els mitjans i els governs "enganyen" sobre la pandèmia. Un mes després, el 14 de juliol, Pàmies convocaria una segona trobada, a Sant Pere de Ribes, que aplegaria desenes de persones que no portaven cap tipus de protecció ni tampoc respecte per la distància social. Precisament, es reunien per protestar contra les restriccions decretades per les administracions en la seua lluita contra la pandèmia desencadenada pel Covid-19.

La Xarxa Solidaritat Lleida (XSL) deixava d’estar operativa en haver-se avançat en el desconfinament i haver-se flexibilitzat les mesures que van originar la seva creació. Fins a 675 voluntaris es van oferir a col·laborar, des que es va establir aquest servei nascut a mitjans de març per ajudar les persones que, a causa del confinament, es trobaven en una situació d’especial vulnerabilitat. 

La festivitat i la nit de Sant Joan esdevenia la primera festa assenyalada en el calendari després de mesos de confinament. La revetlla ja té riscos associats, però enmig de la pandèmia, calia extremar encara més les mesures, tan pel que fa a la manipulació de material pirotècnic com pel risc sanitari. Per tot plegat, la celebració es va adaptar per poder gaudir-ne amb la màxima seguretat.

L'empitjorament de les dades epidemiològiques a Lleida i diversos municipis del Segrià porta al Govern a decretar noves restriccions i el confinament perimetral de la comarca. Tornen a tancar bars i restaurants i es recomana no sortir de casa si no és necessari. Ningú pot entrar ni sortir del Segrià. Unes 300 persones es van manifestar als carrers contra l'enduriment del confinament anunciat pel Govern i que duraria fins el 29 de juliol. Setmanes més tard, l'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, denunciaria que Lleida va ser el "conillet d'índies" en relació a la gestió de la pandèmia de la covid-19 durant l'estiu del 2020.

 

Salut instal·lava una nova carpa a Lleida perquè funcioni com a sala d'espera de persones sospitoses de covid-19 i per fer també proves PCR. Aquesta arribaria a atendre una mitjana de 600 persones al dia amb simptomatologia i es retiraria el 16 de novembre.

Més de 400 restauradors es concentren a Lleida contra el tancament de bars i restaurants ordenat per la Generalitat a la capital i en sis municipis del Baix Segre.

Parlem amb el metge, escriptor i polític lleidatà Jorge Soler, també portaveu de Ciutadans a la Comissió de Salut al Parlament de Catalunya, el qual ens donava la seva opinió sobre la situació epidemiològica.

Com s'acostuma a dir, d'un gran mal en pot sortir un gran bé. Pels fumadors i fumadores, la 'nova normalitat' pot ser una bona oportunitat per plantejar-se deixar de fumar, o reduir el consum de tabac. 

Música de diferents èpoques i gèneres van protagonitzar a la Seu Vella el concert "Essencial", amb què les principals institucions lleidatanes van recordar les víctimes de la Covid-19 i van reconéixer el treball dels professionals de diferents sectors i serveis que han estat a primera línia durant la pandèmia.

Començava el curs escolar més atípic a causa de la covid-19. Angoixa i incerteses per part de famílies, alumnes, institucions i centres educatius que es van adaptar a totes les mesures de seguretat per convertir-se en espais segurs i evitar els brots. Des de LLEIDA.COM vam resoldre els principals dubtes sobre l'inici del curs 2020/2021.

El toc de queda entrava en vigor la nit del diumenge 25 d'octubre i va buidar els carrers des de les 22h fins a les 6 de la matinada, amb una afluència de vehicles i gent quasi nul·la. A més, els caps de setmana no es podria sortir del municipi.

El maleït 2020 acabava amb una de les millors notícies possibles i la més esperada: l'arribada de les vacunes contra la covid-19. Josefa Pérez, una dona de 89 anys, va ser la primera persona a vacunar-se a Catalunya. La consellera de Salut, Alba Vergés, considerava l'inici de la vacunació com "un punt d'inflexió" en el transcurs de la pandèmia. 

Els rebrots de covid-19 registrats a Lleida i el Baix Segrià a principis de juliol, coincidint amb la campanya de la fruita, han marcat l'any informatiu a Ponent.

Des de LLEIDA.COM vam preparar una pàgina especial per donar-vos a conèixer les candidatures, programes, entrevistes als caps de llista per Lleida, notícies i demés informació al voltant de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer del 2021. Uns comicis marcats per la pandèmia de la covid-19, amb una campanya atípica, majoritàriament virtual, i polèmica sobre el seu ajornament i per l'aixecament d'algunes restriccions exclusivament per afavorir el procés electoral.

Comparteix

També t'interessarà