Un curtmetratge que es troba a la 'shortlist' dels Oscar i un nominat als Goya, a Animac 2024

REDACCIÓ
Publicat: 
16-01-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un curtmetratge que es troba a la 'shortlist' dels Oscar i un nominat als Goya, a Animac 2024
    Peu de foto: 
    Animac

La 28a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida, fa públic avui el llistat de produccions que han estat seleccionades per formar part de les seccions oficials del certamen: Secció Oficial Curts, Futur Talent, Petit Animac i Animac Talent.cat, i que es projectaran en aquesta 28a edició que se celebra a Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024 i online a través de la plataforma Filmin del 22 de febrer al 3 de març. A Kind of Testament (França, 2023) del director Stephen Vuillemin, que es podrà veure en la secció Curts 5 White Cube, està inclòs en la shortlist dels premis Oscar en la categoria de millor curt d’animació, i narra la història d’una jove que es troba amb animacions a Internet que s’han creat a partir de fotografies privades seves.

Les seccions oficials d'Animac estan dedicades especialment al curtmetratge, l'ànima de la Mostra, ja que permet expressar una visió i un segell més personal i la màxima experimentació en la cerca de nous llenguatges, estètiques i tècniques. 

La Secció Oficial Curts, una selecció dels millors i més recents curtmetratges d’animació a escala mundial, presenta enguany 38 propostes d’una vintena de nacionalitats diferents distribuïdes en cinc sessions. A banda del curt ja esmentat, també destaquen en aquesta secció els curtmetratges D'une peinture... à l'autre (Suïssa, França, 2023) del director suís Georges Schwizgebel, Premi Honorífic d’Animac 2022, To Bird or Not to Bird (Espanya, 2023) del director Martín Romero, nominat als premis Goya d’enguany, que es podran veure a Curts 3, i el curtmetratge Drijf (Bèlgica, 2023) de Levi Stoops, guanyador del Cristal d’Annecy al millor curt d’animació, que es projectarà a la sessió Curts 4. 

Altres curtmetratges que es podran veure són Un trou dans la poitrine (Canadà, 2023) d’Alexandra Myotte i Jean-Sébastien Hamel, que narra la història de dos germans en un barri rònec, Electra (República Txeca, França, Eslovàquia, 2023) de la directora Daria Kashcheeva presentat a Cannes que, combinant acció real i animació, revisa el tema de les relacions pare-filla explorat per primera vegada a la seva pel·lícula Daughter del 2019, retratant les experiències d'una dona que recorda la seva relació tensa i distant amb el seu pare, i De imperio (Portugal, Espanya, 2023) d’Alessandro Novelli, que es va estrenar al Festival de Locarno i que té coproducció catalana.

Animac dedica l'edició de 2024 a la diversitat
Peu de foto: 
Foto: ANIMAC

Pel que fa a la secció Futur Talent, l’apartat dedicat als curtmetratges rebuts d’escoles d’animació d’arreu del món, compta en aquesta edició amb tres sessions amb un total de 30 curtmetratges seleccionats de 12 nacionalitats, entre els quals destaquen La gran cita de Conej (Espanya, 2023) de Pablo Río, un homenatge als grans clàssics de l’animació, guanyador del premi del públic al Weird Market, que va passar per l’Incubator d’Animac de l’any passat, i que es podrà veure a Futur Talent 3.  

Futur Talent també es podrà veure Stabat Mater (França, 2023) dirigit per Hadrien Maton, Quentin Wittevrongel, Arnaud Mege, Coline Thelliez i William Defrance, i It’s Just a Whole (Alemanya, 2023) de Bianca Scali, i The Tornado Outside (Regne Unit, 2023) de Maria Tomazou, entre altres curts. 

Aquesta secció és un excel·lent aparador per als nous creadors, que acaben de graduar-se i tenen l’oportunitat de veure projectats els seus curtmetratges en la gran pantalla. 

El Petit Animac, la secció del certamen pensada especialment per als més menuts i les seves famílies, té programats 25 films de 15 nacionalitats en tres sessions diferents. L’objectiu del Petit Animac és introduir als infants en el món de l’animació i les seves diverses tècniques, i incentivar la seva curiositat i gust pel cinema. 

Dins de les propostes del Petit Animac, es projectarà en estrena espanyola, el migmetratge Tabby McTat (Regne Unit, 2023), l’especial de Nadal de la BBC dirigit per Jac Hamman i Sarah Scrimgeour, una adaptació animada del llibre infantil de Julia Donaldson i Axel Scheffler que conta la història d’un talentós músic ambulant anomenat Fred i el seu gat tigrat que també té dots musicals. Es podrà veure també Pig (Països Baixos, 2022) de Jorn Leeuwerink, que té com a protagonistes un grup d’animals que es fan dependents d’una xarxa elèctrica, que està endollada al musell en forma de presa de corrent d’un porc adormit, i Prinzessin Aubergine (Alemanya, 2023) de Dina Velikovskaya, una història lírica sobre l’adopció d’un fill. 

Al Petit Animac també es projectarà Tots els meus colors (Espanya, 2023) el nou curtmetratge stop motion dels catalans Marc Riba i Anna Solanas, que explica la història d’una nena que perd tots els seus colors després de la mort de la seva mare, The Goose (República Txeca, França, 2023) de Jan Míka, que té com a protagonista un nen que somia amb convertir-se en un futbolista famós i jugar en els estadis més grans del món, i The Swineherd (Dinamarca, 2023), versió babaua i divertida del famós conte de fades de Hans Christian Andersen.

Tant la Secció Oficial Curts, com Futur Talent i Petit Animac opten als premis del públic d’Animac. 

D’altra banda, la secció Animac Talent.catque aglutina els films d’animació d’estudiants d’arreu dels Països Catalans, compta enguany amb la participació de 9 centres que han presentat una tretzena de pel·lícules. Un jurat format per professionals del món de l’animació escollirà el millor curt d’aquesta secció. En formaran part la realitzadora i productora Nuria G. Blanco, amb més de deu anys treballant a Cartoon Saloon, el dibuixant de còmic i il·lustrador Fermín Solís, autor de la novel·la gràfica Buñuel en el laberinto de las tortugas, finalista del Premi Nacional de Còmic, i l’historiador, comissari i professor de la U-tad, Samuel Viñolo. 

ANIMAC 2024 "DIVERSITY" 

Animac tindrà com a temàtica la diversitat al cinema animat sota el lema “Diversity”. En els darrers anys la indústria del cinema d’animació està fent passos cap a una major diversitat en termes de veus, històries i personatges. Els estudis han reconegut la importància de reflectir la riquesa d'experiències humanes, representant no només diverses cultures, sinó també una varietat d'identitats de gènere, orientacions sexuals i habilitats físiques i cognitives. 

La diversitat serà el leitmotiv d’una programació que s’anunciarà més endavant per rebre a Lleida el millor del cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per a tot tipus de públic. 

A més d’estar present la temàtica de la diversitat en els films, la pròxima edició d’Animac s’obre a integrar col·lectius que fa anys que treballen i reivindiquen la inclusió des de diferents vessants. Animac organitzarà un taller amb Down Lleida, a càrrec de Toni García, director del llargmetratge animat D’Artacan i els tres gosqueters (Espanya, 2021) i l’animador Lluís Viciana, i un taller sobre identitats LGTBIQ+, a càrrec del realitzador, animador i activista Emilio Martí

Els espais estaran adaptats, hi haurà un Punt Lila, i es programaran sessions relaxades pensades per a persones amb necessitats especials, entre altres novetats.

Comparteix

També t'interessarà