Un estudi conclou que les persones amb fibromiàlgia se senten sobremedicalitzades

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
29-11-2023
Actualitzat: 29-11-2023 6:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un estudi conclou que les persones amb fibromiàlgia se senten sobremedicalitzades
    Peu de foto: 
    Foto: IRBLleida

La recerca duta a terme a Lleida també apunta que calen tractaments personalitzats per al dolor crònic de la malaltia


El tractament del dolor és una font de frustració i una necessitat insatisfeta per les persones amb fibromiàlgia. Igualment, molts malalts se senten sobremdicalitzats i consideren que la medicació que reben és ineficient a la seva situació. Així es desprèn d'un estudi liderat per la professora de la Universitat de Lleida (UdL) i investigadora del grup GRECS de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, (IRBLleida), Carolina Climent. Per aquest motiu, apunta que és necessari buscar tractaments personalitzats, implementat el fenotipatge (l'estudi de les característiques que un individu presenta com a resultat de la interacció entre el seu genotip i el mitjà que li envolta) i la medicina de precisió, per tractar el dolor en aquesta població.

Aquestes troballes proporcionen informació "crucial" pel personal investigador per seguir avançant en el tractament d'aquesta condició de salut, ha explicat la investigadora. La recerca ha analitzat 35 estudis qualitatius amb un total de 728 pacients diagnosticats amb fibromiàlgia. Aquest tipus d'investigacions es coneix com una síntesi d'evidència qualitativa i ha permès descriure com les persones amb fibromiàlgia automanegen el dolor i les seves percepcions envers les opcions de tractament proporcionades pels professionals sanitaris, tant farmacològics com no farmacològiques.

La falta de tractaments "eficaços" que produeixin un alleujament del dolor a llarg termini resulta frustrant tant per als pacients com per als professionals sanitaris. Els professionals sanitaris haurien de tenir en compte la visió única d'aquesta malaltia complexa i heterogènia que ofereix aquesta "síntesi qualitativa", afegeix Climent.

Infeccions d'oïda: com prevenir-les i tractar-les
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Les estimacions de prevalença de fibromiàlgia en la població adulta oscil·len entre el 2 i el 8%, i les taxes de diagnòstic són majors en les dones. No obstant això, el diagnòstic i la conceptualització clínica de la fibromiàlgia encara no estan universalment acceptats en l'estament mèdic, la qual cosa es tradueix en l'estigmatització i el tractament inadequat.

Els resultats de la recerca mostren que les persones amb fibromiàlgia van informar de sentir-se estigmatitzades, sobremedicalitzades i perceben que els seus tractaments no corresponen amb la gravetat de la seva condició de salut. Els medicaments i l'exercici es van informar com les aproximacions més controvertides per alleujar el dolor. Mentre que algunes persones indicaven que aquests tractaments alleujaven el dolor, d'altres percebien aquestes aproximacions com ineficaces o fins i tot perjudicials.

La recerca ha comptat també amb la col·laboració d'investigadors de l'Escola de Medicina de la Universitat Johns Hopkins i de l'escola de Medicina de la Universitat de Virgina, ambdues als Estats Units. Ha sigut possible gràcies a una ajuda Margarita Salas del Ministeri d'Universitats i la Unió Europea – Next Generation, i el suport del programa T32 Interdisciplinary Training in Biobehavioral Pain Research dels Instituts Nacionals de Salut de Johns Hopkins.

Comparteix

També t'interessarà