⏯️ Unes 250 persones fan una marxa a peu contra la macrocentral de biogàs projectada a la Sentiu de Sió

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
22-10-2023
Actualitzat: 22-10-2023 22:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  •  ⏯️ Unes 250 persones fan una marxa a peu contra la macrocentral de biogàs projectada a la Sentiu de Sió
    Peu de foto: 
    ACN

Unes 250 persones entre entitats i particulars vinguts d'arreu de la plana de Lleida han participat aquest diumenge en una marxa a peu contra la macrocentral de biogàs projectada a la Sentiu de Sió (Noguera), que preveu aprofitar residus ramaders per produir biometà i vendre'l a distribuïdores. La marxa, amb tres sortides des dels municipis afectats pel projecte com Bellcaire d'Urgell, la Sentiu de Sió i la Ràpita –pertanyent a Vallfogona de Balaguer–, ha finalitzat al terreny on es vol ubicar la planta, on s'han aplegat els participants dels diferents recorreguts. Des d'aquest punt, experts i membres de la plataforma Pobles Vius han explicat el valor natural i paisatgístic de la zona i han mostrat el seu rebuig a un projecte "desmesurat".

A les 10 del matí d'aquest diumenge, participants de la marxa han sortit des de l'Ajuntament de la Sentiu, els quals han fet un recorregut de poc més de 2 quilòmetres. Per la seva banda, els manifestants vinguts des de la plaça de Santa Margarida de la Ràpita han caminat 3 quilòmetres i mig, mentre que els que han fet el recorregut més llarg, de quatre quilòmetres, han començat la marxa des de la Plaça 1 d'Octubre de Bellcaire d'Urgell.

Les tres columnes han coincidit a pocs metres prop del punt on es vol situar la macrocentral i han caminat fins al terreny cridant consignes com "No al macrogàs, pobles vius". Durant el recorregut, s'han vist pancartes de denúncia al projecte de la promotora danesa Copenhagen Infraestructure Partners (CIP).

La marxa ha finalitzat amb un acte per denunciar que la macrocentral "incompleix la normativa" i que és "insostenible". Així mateix, experts i professionals han dut a terme una explicació descriptiva de l'entorn rural i històric del terreny, així com les afectacions del projecte a la flora i la fauna de la zona.

A banda del component divulgatiu per donar a conèixer els impactes i els riscos de la macrocentral, la marxa també ha servit per demanar a la Comissió d'Urbanisme de Lleida que no aprovi el pla especial urbanístic per transformar el sòl agrari protegit on s'ha de situar la planta a sòl industrial.

La jornada reivindicativa també ha comptat amb un taller de pancartes i un pícnic a l'ermita del Pedrís.

Un miler d'al·legacions al projecte

Persones contràries al projecte com ramaders de la zona, dels pobles de Tornabous, Bellcaire d'Urgell i Linyola, així com l'Assemblea Pagesa de Catalunya i l'entitat Ipcena, ja han presentat un miler d'al·legacions a la macrocentral.

Pobles Vius afirma que el projecte "té mancances tècniques insalvables", com ara que es projecta en sòl protegit i que no compleix les distàncies mínimes amb granges existents. Per tot plegat, demanen al Govern que en tombi els tràmits i en retiri la qualificació "d'estratègic".

La Comissió d'Urbanisme de Lleida haurà de resoldre les prop de mil al·legacions al projecte a partir del dia 1 de novembre.

Comparteix

També t'interessarà