Tossa Plana de Lles

Tossa Plana de Lles

Nom del pic: 
Tossa Plana de Lles
Altitud: 
2.904,90 metres
Unitat de relleu: 
Pirineu Axial

Passa per sobre de les icones per ampliar informació

Tossa Plana de Lles

És una muntanya de cim aplanat situada al límit entre la parròquia andorrana d’Escaldes-Engordany i el sector lleidatà de la comarca de la Cerdanya, al municipi de Lles de Cerdanya.

La seva altitud és de 2.904,9 m.

A llevant seu hi discorre el riu de la Llosa, petit afluent del riu Segre per la seva marge dreta.

Els refugis que té més a prop són el del Pradell i el de Cap de Rec, ubicat aquest darrer a l’estació d’esquí de fons de Lles de Cerdanya.

Forma part de l’espai natural protegit de la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós.


Etimologia

Sovint sense accent. Del basc leze, leta o les, “abisme, precipici, avenc”. N’hi ha que el fan procedir de Lisias, nom de persona. 

Mitologia

EL PONT DEL DIMONI

En el camí vell que va a Músser s’hi troba el pont del dimoni. La veu popular –encara avui-, diu que als vespres es passeja per aquell pont que ell mateix va construir, l’infernal Lucífer, això sí, en forma de bola de foc.

La temença s’ha fet present si hom ha hagut de passar per aquest lloc, quan el dia començava a fosquejar, i per descomptat que mai ningú s’hagués atrevit a passar-hi quan ja era negra nit.

El mateix secretari de l’ajuntament ens confirma aquesta versio, que encara avui en dia es popular en la població.

Algú mes agosarat i no tan crèdul s’atreveix a manifestar que les llums i el foc que a cops s’havien vist en el pont quan la nit era tancada, no pertanyien pas al demoníac personatge, sinó als contrabandistes que, assabentats de la creença popular feien una foguera allí, per potenciar aquestes histories i supersticions entre la població, perquè així ells podien treballar sense cap perill d’esser descoberts.

Sigui com sigui,la veritat es que el pont es allí, al camí de Músser, i la veu popular ha contat durant generacions que el dimoni hi voltava en forma de bola de foc i que ell mateix havia fet aquest pont, que permet passar d’un costat a l’altre, amb la finalitat d’endur-se cap a l’ínfern les ànimes dels agosarats que s’atrevissin a creuar-lo quan les tenebres senyorejaven en la terra.

 

Comparteix aquest pic
Municipis: 
Comarques: 
Mapa
 
Referits al Tossa Plana de Lles

Unitats paisatgistiques

  • Solana del Baridà
Videos

Rius de Cerdanya

Instagram #TossaPlanadeLles