Serra del Cadí

Serra del Cadí

Nom i alçada dels pics: 
• El Vulturó (2.649 m)
• Comabona (2.548,2 m)
Serra a la que pertany: 
Serra del Cadí
Unitat de relleu: 
Prepirineu

Passa per sobre de les icones per ampliar informació

Serra del Cadí

És una serra que s’estén en sentit oest-est al llarg d’uns 40 km i que pertany a les comarques de l’Alt Urgell (Josa i Tuixén, Cava) i la Cerdanya (Montellà i Martinet), en el seu sector lleidatà. És la més important del Prepirineu.

Dins de la part corresponent a l’Alt Urgell hi trobem el punt més elevat: el Vulturó o Puig de la Canal Baridana que arriba als 2.649 m d’altitud i també cal destacar la Torreta de Cadí de 2.562,1 m d’alçada. En aquest tram la serra separa la conca principal del Segre, que queda al nord, de la sub-conca del riu de la Vansa que queda al sud.

L’àrea corresponent a la comarca de la Cerdanya lleidatana, culmina als pics de Costa Cabirolera (2.604 m) i Comabona (2.548,2 m). En aquest sector també hi trobem un tram d’interfluvi entre les conques del Segre al nord i del Llobregat (Bastareny) al sud.

A la vessant nord-est de la serra, molt a prop del Pas dels Gosolans i del Comabona, hi trobem el refugi de muntanya Prat d’Aguiló Cèsar August Torres.

La serra del Cadí està inclosa dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Etimologia: Cadí, Del llatí catinus, “olles, gorgues, fondalades”. També del mot cadí, “jutge en els països musulmans”.

Mitologia:

LA LLEGENDA DEL CASTELL DE LA JOSA

El castell de la Josa tenia una anomenada que no es podria explicar. El castell era immens, grandíssim, ple de soterranis que mai ningú no havia vist ni explorat, ni se sabia on s’acabaven. Eren plens de riqueses que els moros havien anat emmagatzemant amb les seves conquestes i pillatges i que, en haver hagut d’abandonar aquest indret, no s’havien pogut emportar. Val a dir, però, que estaven sota la vigilància de les bruixes del Pedraforca i del mateix diable, el qual hi havia posat tota mena d’animals de foc (dracs) i de serps verinoses per a guardar aquell tresor.

Fou en aquells moments quan els Pinós, senyors de la baronia de Bagà que estava sota el patronatge de Sant Esteve, es van fixar en aquest castell, ja que tothom deia que aquell que assolís el castell de Josa no sols obtindria una riquesa inacabable, sinó que a mes esdevindria senyor de set castells, encara que arribar fins al tresor no seria feina fàcil a causa dels seus peculiars guardians.

Els Pinós que estaven embrancats en la lluita contra els moros necessitaven abundant moneda per a sufragar aquell exercit, així que a pesar de les dificultats que presentava el cavaller va decidir escometre l’empresa de la conquesta confiant amb l’ajut del seu patró sant Esteve.

Tot just va traspassar la porta del castell esclatà un tro esgarrifós que va glaçar tant el cor del cavaller com de la gent dels pobles de la rodalia. Semblava que tot el mon s’ensorrés als peus del castell, però el que havia succeït no era altra cosa que la fugida esporuguida de les bruixes i del diable en veure la imatge de Sant Esteve.

El senyor de Pinós entra a les estances, baixa als soterranis i es feu senyor de totes les riqueses, com també d’un cofre d’or, argent i pedreria i que en obrir-lo veié que guardava l’escriptura que el nomenava senyor de set castells veïns.

Aquesta es la llegenda que conta com els Pinós van assolir el castell de Josa i les seves riqueses.

Comparteix aquest pic
Comarques: 
Mapa
 
Referits al Serra del Cadí

Unitats paisatgistiques

  • Cadí
Videos