En marxa el projecte mediambiental Redicat, Abelles Neuronals

REDACCIÓ
Publicat: 
25-07-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • En marxa el projecte mediambiental Redicat, Abelles Neuronals
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Riner
  • En marxa el projecte mediambiental Redicat, Abelles Neuronals
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Riner

Els ajuntaments de Riner i Viladecans han acordat “rescatar” eixams d’abelles instal·lats en espais no adequats de la ciutat del Baix Llobregat i traslladar-les al municipi del Solsonès, on veïns de la zona en tindran cura per tal de produir mel. Aquest acord permetrà iniciar les actuacions pràctiques del projecte mediambiental Redicat, destinat a la recuperació i protecció de les abelles i que es vehicula a través de l’Associació d’Amics de les Abelles.

El projecte Redicat promou el “rescat” a través de caixes-niu d’eixams d’abelles que es perden i s’instal·len en indrets urbans com ara monuments, edificis històrics o altres espais delicats, provocant una sèries de problemes i molèsties. Aquests eixams són traslladats dels “municipis emissors” als “municipis receptors”, situats en zones rurals, on tornen a la natura per seguir pol·linitzant els vegetals -la brolla mediterrània- i per donar mel als apicultors.

Igualment, el retorn de les abelles al medi rural serveix per alimentar la cadena tròfica i com a indicador de la presència de la vespa vel·lutina. La iniciativa té també un vessant de divulgació i sensibilització social sobre la situació de risc en què es troben les abelles.

En virtut de l’acord establert entre Joan Solà, alcalde de Riner, i Encarna García, tinenta d’alcalde de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de Viladecans, aquesta tardor es començaran a instal·lar  caixes-niu a punts diferents de Viladecans que faran d’esquer per captar els eixams perduts. Posteriorment, l’Associació d’Amics de les Abelles s’encarregarà de portar els eixams fins a Riner, on seran distribuïts entre veïns que en tindran cura.

A més a més, les abelles transportades al Solsonès seran “apadrinades” per escolars de Viladecans i de Riner, que en faran el seguiment a través de visites als ruscs i podran gaudir de la mel que produeixin.

Actualment participen en el projecte Redicat, a més de l’Associació d’Amics de les Abelles, els municipis d’Alcover, Arnes, Gandesa, Palau de Santa Eulàlia, Pujalt, Riner, Valls i Viladecans, tot i que la iniciativa és oberta a tots els ajuntament que ho desitgin.

El projecte Redicat va arrencar l’any 2019 amb una prova pilot d’àmbit local, amb un trasllat d’eixams entre Pujalt i Riner destinat a comprovar la viabilitat de la iniciativa. Prèviament, el febrer d’aquell any es va signar a Arnes la “Declaració d’Arnes”, manifest promogut pels municipis de Riner, Arnes, Pujalt i Gandesa i l’Associació d’Amics de les Abelles amb l’objectiu bàsic de salvaguardar el món de les abelles.

L’Ajuntament de Riner treballa des de fa anys per fer del municipi un punt de referència en l’àmbit de la mel, amb iniciatives com la Fira de la Mel, que s’ha celebrat anualment des del 2016 -amb excepció dels anys 2020 i 2021, per les limitacions provocades per la pandèmia- al Santuari del Miracle. La Fira de la Mel se centra bàsicament en productes relacionats amb la mel i l’apicultura, i inclou una Jornada tècnica de la Mel, que en la darrera edició es va centrar precisament en el projecte Redicat, així com degustacions d’aquest producte.

Igualment, l’Ajuntament de Riner desenvolupa accions promocionals conjuntes al voltant del tema de la mel amb l’Ajuntament Arnes, amb el qual manté llaços estrets com a resultat d’un acord d’agermanament establert entre ambdós municipis.

Comparteix

També t'interessarà