Com conservar els medicaments de forma òptima

REDACCIÓ
Publicat: 
25-05-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com conservar els medicaments de forma òptima

El correcte emmagatzematge dels medicaments és fonamental perquè es mantinguin les seves propietats farmacològiques. En general, els medicaments, igual que els aliments comuns, s'han de conservar en llocs frescos i secs.

És molt important conèixer les propietats dels medicaments que guardem a casa i les particularitats de conservació, ja que pot afectar la seva efectivitat i fins i tot representar un risc per a la nostra salut.

La Doctora Sara Esplá, graduada en farmàcia hospitalària, del Grup Hospitalari HLA, ens explica com conservar correctament els medicaments a casa, ens dóna una sèrie d'indicacions i consells per tal que aquests no es tornin nocius per a la nostra salut.

Recomanacions sobre la ubicació:

Tot i que és força comú, no és recomanable guardar els medicaments al bany o la cuina, ja que els canvis constants de temperatura poden afectar negativament a la seva composició.

De la mateixa manera, és poc recomanable qualsevol ubicació on els medicaments estiguin exposats a la llum o a un focus de calor important.

Recomanacions sobre la temperatura:

La majoria dels medicaments es poden conservar a temperatura ambient. D'altres, però, necessiten conservar-se en espais refrigerats. Els anomenats medicaments termolàbils (insulines, vacunes, etc.) s'han de conservar en un lloc refrigerat entre 2 i 8 graus. És important estar atent a les seves propietats i consells de conservació. Si no els conservem adequadament, es pot veure afectada l'efectivitat o representar un risc per a la nostra salut.

Hem d'evitar que els medicaments es congelin. Si això passa, hem d'acudir a un professional abans del seu consum per evitar efectes no desitjats.

En cas de dubte, la resposta sempre la tindrà un professional farmacèutic o metge, per la qual cosa es recomana sempre preguntar pel correcte emmagatzematge d'aquests productes.

Recomanacions sobre la caducitat i el rebuig:

Un altre aspecte a tenir en compte és la data de caducitat que apareix en tots els envasos dels medicaments.

Aquesta fa referència a la finalitat del període en el qual es garanteix tant l'eficàcia com la seguretat del medicament en qüestió.

Per tant, tots els medicaments s'han de prendre abans d'aquesta data, especialment aquells en els quals la pèrdua d'eficàcia pugui suposar un problema greu de salut:

• Insulina en el diabètic

• Els inhaladors en asmàtics

• L'adrenalina en pacients que presenten reaccions al·lèrgiques greus

• La nitroglicerina en pacients amb angina de pit

Així mateix, hem de consumir els medicaments de forma responsable i llençar-los al lloc que els hi correspongui.

Per tenir cura del medi ambient és imprescindible eliminar a través del Punt 'SIGRE', entitat creada per a garantir la correcta gestió mediambiental dels medicaments d'origen domèstic, un cop que hagin caducat o ja no siguin necessaris.

Moltes farmàcies estan adherides a aquest programa, de manera que segur que hi ha un punt de recollida proper al teu domicili.

A més dels medicaments, també es recomana dipositar al Punt SIGRE els envasos que hagin estat en contacte amb el medicament, ja que encara que estiguin buits han de ser tractats de manera específica.

És important portar els medicaments i els envasos dins de la seva capsa de cartó original per poder identificar-los i donar-los el correcte tractament.

Recorda:

• Si els medicaments que tenim a casa són termolàbils haurem d'emmagatzemar-los en una nevera, entre 2 i 8 graus centígrads, i si no ho són, en un lloc sec i fresc.

• Un emmagatzematge incorrecte pot afectar l'efectivitat dels fàrmacs i fer-los nocius per a la salut

• Preguntar als professionals sanitaris és l'opció més segura

Comparteix

També t'interessarà