El Ple de la Diputació de Lleida dona suport unànime a la pagesia

REDACCIÓ
Publicat: 
16-02-2024
Actualitzat: 26-02-2024 14:01
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Ple de la Diputació de Lleida dona suport unànime a la pagesia
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida

La sessió plenària ha aprovat també el Pla Estratègic de Subvencions per al 2024 que s’incrementa fins a 91,7 M€


El Ple de la Diputació de Lleida, presidit per Joan Talarn, ha donat suport unànime al sector primari amb la lectura d’una declaració institucional, per part tots els portaveus del grups polítics representats al Saló de Plens.

La declaració parla de les mobilitzacions de pagesos i ramaders dels darrers dies davant la precarització del sector; l’abandonament progressiu del camp, agreujat per la crisi climàtica i la nova política de la PAC que els obliga a una excessiva burocràcia, o “els canvis per afavorir la competitivitat, el major control de les importacions des de països tercers, l’anàlisi de l’impacte de determinades decisions sobre defensa sanitària, la reducció dels costos, l’accés a l’aigua, les exigències en benestar animal o en dejeccions per al sector ramader, les limitacions per polítiques mediambientals, o la necessitat de sensibilitzar la població sobre la importància del sector agrari i ramader”.

Així, la declaració parla del “paper fonamental de la pagesia en l’economia” de la demarcació, i dona ple suport “a les demandes plantejades per la Plataforma Pagesa i subscrites per les organitzacions agràries, i es compromet a fer tot el que estigui al seu abast perquè siguin satisfetes”. A més, reconeix el paper fonamental del sector primari a les Terres de Lleida, “ així com també el seu valor insubstituïble com a productor d’aliments de proximitat i com a mantenidor del territori en un moment de grans reptes mediambientals com a conseqüència del canvi climàtic”.

Finalment, insta la Generalitat de Catalunya, el govern d’Espanya i la Unió Europea “a ser sensibles a aquestes demandes i a fer polítiques en la línia de resoldre els problemes que planteja el nostre sector primari, com poden ser incentius fiscals i campanyes de comunicació per prestigiar la pagesia i fomentar el consum de productes de proximitat i Km0”.

Pla Estratègic de subvencions, transferències i altres ajuts de la Diputació de Lleida per a l’exercici 2024

D’altra banda, s’ha aprovat el Pla Estratègic de subvencions, transferències i altres ajuts de la Diputació de Lleida per a l’exercici 2024, que amb una dotació de 91,7 M€ suposa un increment de 6,5 M€ respecte de l’exercici de l’any passat. El Pressupost General de la Diputació de Lleida per al 2024 dedicarà 62.827.491 € (68,48%) al capítol de transferències corrents i 28.923.406 € (31,52%) al capítol de transferències de capital. Aquests imports representen més de 91,7 M€.

El Pla Estratègic es fonamenta en cinc eixos. En primer lloc, la producció de béns públics de caràcter preferent, als quals es dediquen 44,2 M€, el 48,2% de la inversió total, centrat en les àrees de sanitat, educació, cultura i esport. En segon lloc, les actuacions de caràcter econòmic, o sigui, aquelles que tenen relació amb agricultura, ramaderia i pesca; comerç, turisme i petites i mitjanes empreses; transport públic; infraestructures; o recerca, desenvolupament i innovació, que suposen el 19,1 % de l’aportació, amb una partida de 17,5 M€.

En tercer lloc, les actuacions de caràcter general, en les quals s’engloben les relacionades amb òrgans de govern; administració financera i tributària o transferències a altres administracions públiques, amb una aportació de 26,4 M€, xifra que suposa un 28,8 % del total pressupostat. En quart lloc, les actuacions de protecció i promoció social, amb una aportació de 2,2 M€. Aquestes són les que tenen relació amb els serveis socials i la promoció social, o el foment de l’ocupació, i suposen el 2,4% del total pressupostat.

Finalment, el cinquè eix es refereix als serveis públics bàsics, o sigui aquells que tenen  a veure amb la mobilitat ciutadana i la seguretat, l’habitatge i l’urbanisme, i el medi ambient, que comptarà amb 1,1 M€, i que representa un 1,2% de les aportacions.

Joan Talarn ha destacat que “aquest Pla Estratègic és un recurs important per a les més de 450.000 persones que viuen a la nostra demarcació, els 231 municipis, les més de 1.300 entitats de població, els 13 consells comarcals i el miler llarg d’entitats i associacions del teixit social que conformen les comarques de Lleida”.

Ha afegit que “aquest pla contempla el nou sistema de transferències als ajuntaments en el Pla de Cooperació Local, que permetrà als consistoris disposar dels diners al llarg del proper mes de març amb una fórmula administrativa més àgil i consolidant l’estructura de repartiment de fons al món local sobre bases objectives de repartiment amb correccions fonamentades en criteris de discriminació positiva per a territoris amb despoblament o amb dificultats pròpies de l’entorn de muntanya”.

Ciberseguretat

El ple també ha donat llum verda a l’aprovació del conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per a la prestació de serveis de ciberseguretat a la Diputació de Lleida i als governs locals de la demarcació de Lleida.

Segons paraules del vicepresident Agustí Jiménez “l'any 2023, cada 39 segons es va produir un ciberatac al món i la Diputació de Lleida no pot viure aliena a aquesta realitat. L'acord ens permetrà proporcionar solucions als ajuntaments i EMD de la província a través d'accions de sensibilització, de conscienciació, de divulgació i eines concretes i útils als ajuntaments per garantir la seva seguretat i la de la ciutadania”.

Altres temes

La sessió plenària ha donat el vistiplau a la integració de la Fundació CEEI Lleida al sector públic local de la Diputació de Lleida i de l’inici del procediment per dissoldre-la.

Finalment, en l’àmbit de Serveis Tècnics, s’ha aprovat l’actualització del catàleg de carreteres de la xarxa local a 31 de desembre de 2023; així com la modificació de la relació de béns i drets del ‘Projecte constructiu de les millores locals i estabilització de talussos a la carretera LV-9124, de la C-13 a Moror, del punt quilomètric 3,085 al 7,560, en el tram entre Guàrdia de Noguera i Sant Esteve de la Sarga’.

Comparteix

També t'interessarà