El sector aeroespacial català preveu multiplicar per quatre la seva facturació en cinc anys

ACN
Publicat: 
18-12-2021
Actualitzat: 18-12-2021 13:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El sector aeroespacial català preveu multiplicar per quatre la seva facturació en cinc anys

El sector aeroespacial català –també conegut com a 'New Space'- preveu multiplicar per quatre la seva facturació en els pròxims cinc anys, passant dels 143 milions d'euros actuals als 539 milions d'euros l'any 2025. En paral·lel, les empreses estimen que el nombre total d'empleats passarà de 379 a 1.755, tot plegat sense tenir en compte la creació de noves companyies. Aquestes són les principals dades que es desprenen de l'estudi 'Ecosistema del sector New Space a Catalunya', elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat i presentat aquest divendres. L'informe destaca el "gran potencial" que té aquesta activitat sobre altres sectors i assenyala quins són els seus principals reptes per evitar una limitació del creixement.

Segons l'informe, la productivitat al sector l'any 2020 es va situar en els 105.499 euros per treballador, una xifra superior a la mitjana de 85.927 euros que presenta el conjunt d'activitats professionals, científiques i tècniques a Catalunya. Alhora, remarca que el 'New Space' és un generador d'ocupació d'alt valor afegit, ja que un 75% dels ocupats tenen un títol universitari, un percentatge superior al 48% del conjunt de l'economia catalana. Pel que fa a la inversió en recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I), aquesta va ser de 36 milions d'euros l'any 2020.

No obstant això, el document posa de manifest la necessitat d'incrementar la presència femenina al sector, ja que les empreses enquestades afirmen que només el 27% de la seva plantilla son dones.

Pel que fa als principals factors que poden limitar el creixement del sector a Catalunya, les companyies mencionen el desconeixement de les oportunitats i els beneficis a llarg termini (assenyalat pel 17% dels enquestats), l'elevada inversió econòmica (14%), la poca col·laboració publicoprivada (14%) i la dificultat per accedir al finançament (13%).

L'informe s'ha elaborat a partir d'una enquesta a les 93 entitats que formen part de l'ecosistema espacial de Catalunya. D'aquestes, 48 són empreses, 17 són 'start-ups' o incubadores, 16 són centres tecnològics, 6 es descriuen com associacions o fundacions i la resta com a professionals.

A banda de la Cambra de Comerç de Barcelona i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, l'informe també ha comptat amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i les fundacions i2CAT i KIMbcn.

Comparteix

També t'interessarà