El vitiligen: una malaltia autoimmune que afecta el color natural de la pell

REDACCIÓ - AMIC - Eva Remolina
Publicat: 
30-03-2023
Actualitzat: 30-03-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El vitiligen: una malaltia autoimmune que afecta el color natural de la pell
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Getty Images - AMIC)

El vitiligen és una malaltia autoimmune de la pell que es caracteritza per la pèrdua de pigmentació en algunes àrees del cos, a causa de la destrucció dels melanòcits, les cèl·lules que produeixen el pigment de la pell anomenat melanina. Això resulta en l'aparició de taques blanques irregulars en la pell, que poden ser localitzats o estendre's per grans àrees del cos.

El vitiligen afecta persones de totes les edats, races i gèneres, però s'estima que és més comú en persones de pell fosca. Es creu que el vitiligen afecta aproximadament a l'1% de la població mundial, i que la prevalença és similar a tot el món.

Factors de risc:

  • Antecedents familiars: la presència d'antecedents familiars de vitiligen augmenta el risc de desenvolupar la malaltia.
  • Malalties autoimmunes: el vitiligen està associat a d'altres malalties autoimmunes, com la tiroïditis de Hashimoto, la diabetis tipus 1 i la malaltia d'Addison.
  • Estrès: l'estrès emocional i físic pot desencadenar o agreujar el vitiligen.
  • Exposició al sol: pot empitjorar el vitiligen en algunes persones.

Símptomes del vitiligen:

  • L'aparició de taques blanques en la pell, que poden aparèixer en qualsevol part del cos, incloent-hi la cara, les mans, els peus, els genitals i les mucoses, si bé és més comuna que ocorri en zones exposades al sol.

A més de la pèrdua de pigmentació, el vitiligen no causa cap altre símptoma físic, però pot tenir un gran impacte psicològic en les persones que el pateixen.

Encara que no existeix una cura per al vitiligen, existeixen diverses opcions de tractament que poden ajudar a millorar l'aparença de la pell i reduir la progressió de la malaltia:

  1. Corticoesteroides tòpics: Aquests són cremes o pomades que s'apliquen directament en les àrees afectades. Els corticoesteroides poden ajudar a reduir la inflamació i repigmentar la pell.
  2. Fitoteràpia: Aquest tractament utilitza llum ultraviolada (UVA o UVB) per a estimular la repigmentació de la pell. La fototeràpia pot ser administrada sola o en combinació amb altres tractaments.
  3. Teràpia tòpica amb calcineurina: Aquests medicaments s'apliquen directament en les àrees afectades i ajuden a restaurar la pigmentació de la pell.
  4. Microempelts de melanòcits: Aquest tractament consisteix a prendre cèl·lules productores de pigment d'una zona de pell sana i trasplantar-les en les àrees afectades.

​Algunes persones també fan ús del maquillatge cosmètic per a camuflar les àrees afectades i millorar l'aparença de la pell.

És important tenir en compte que els resultats dels tractaments poden variar de persona a persona, i pot ser necessari provar diverses opcions abans de trobar la més adequada.

Comparteix

També t'interessarà