'Infermeres en la memòria', l'exposició que inicia la celebració del centenari del COILL

REDACCIÓ
Publicat: 
03-12-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 'Infermeres en la memòria', l'exposició que inicia la celebració del centenari del COILL
    Peu de foto: 
    Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL)

La celebració del Centenari del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL, 1921-2021) arrenca el pròxim 12 de desembre, amb l'arribada a Ponent de l'exposició "Infermeres en la memòria. La força invisible d'una professió"; que es podrà visitar fins al pròxim 18 de febrer, a la Zona Zero de l'Institut d’Estudis Ilerdencs (plaça de la Catedral s/n de Lleida).
 
La mostra itinerant –presentada aquest divendres per la presidenta i el secretari del COILL, Mercè Porté i Miquel Àngel Calderó; acompanyats del director de l'IEI, Joan Josep Ardanuy– examina la història de les infermeres i de la professió des de principis del segle XIV fins a la creació de la diplomatura universitària, l'any 1977. Un recull cronològic del patrimoni històric, tant material com immaterial, de la Infermeria, a partir d'un ampli fons documental i iconogràfic, panels explicatius i objectes que han format part de la pràctica professional de matrones, practicants, ATS i infermeres; així com amb diverses indumentàries utilitzades en diferents èpoques i àmbits de cura.
 
En la seva estrena a Ponent, l'exposició incorpora al discurs la singularitat i el desenvolupament de la Infermeria a la província de Lleida. La història local de les Infermeres de Lleida s'estructura en tres blocs, el primer d'ells dedicat a la infermeria religiosa i les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, vinculades en els seus inicis a l'Antic Hospital de Santa Maria (actual IEI i seu de l'exposició); el segon a l'educació infermera a Lleida, amb figures com la de l'Ajudant Tècnic Sanitari (ATS, 1950), la Dama Infermera Voluntària de Creu Roja i la Dama Infermera de Sanitat Militar; i un tercer plafó que recull les diferents nomenclatures professionals i del mateix col·legi, entre els anys 1921 i 2021. Una narrativa molt propera que neix de la recerca i el coneixement dels infermers de Lleida i historiadors Dra. Carme Torres, Dra. Lorena Lourdes Tejero i Miquel Àngel Calderó.
 
El comissariat de la mostra està càrrec de les infermeres i investigadores, Dra. Glòria Gallego i Dra. Carme Torres; i es preveu un servei de visites guiades per a grups interessats.
 
"Infermeres en la memòria. La força invisible d'una professió" està coorganitzada per l'Associació FEBE d'investigadores, investigadors i docents d'Història d'Infermeria en llengua catalana i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL); amb el suport del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL) i l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà