La fortalesa dels sistemes d'aigua urbana en el repte del canvi climàtic

REDACCIÓ
Publicat: 
20-03-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La fortalesa dels sistemes d'aigua urbana en el repte del canvi climàtic

El Dia Mundial de l'Aigua 2020 ens convida a reflexionar sobre el canvi climàtic i la seva relació directa amb la gestió de l'aigua. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) *nº13 i *nº6 de Nacions Unides, -“Acció pel Clima” i “Aigua Neta i Sanejament”-, suposen una crida al conjunt de la societat per unir esforços, impulsar aliances (ODS 17 Col·laboració Público-Privada) i oferir solucions viables per a la gestió sostenible de l'aigua en una triple dimensió: social, financera i mediambiental.

El canvi climàtic suposa una clara amenaça per a la humanitat i l'aigua és el factor clau del qual dependrà aconseguir el desenvolupament sostenible. Quina és la situació? Segons dades de Nacions Unides, la disminució dels recursos d'aigua dolça serà d'un 40% per a l'any 2030. L'Informe Mundial de l'ONU sobre desenvolupament de Recursos Hídrics (2018) preveu un augment de la demanda d'aigua d'entre el 20 i el 30% per a 2050. En aquest escenari, l'organisme internacional va declarar la dècada 2018-2028 com el Decenni d'Acció per a l'Aigua: Aigua i Desenvolupament Sostenible, la qual cosa suposa un inequívoc reconeixement de l'aigua com a factor clau.

Malgrat que els reptes de la gestió hídrica no són els mateixos arreu del món, existeix un full de ruta comú, que inclou el consens social i la col·laboració entre institucions públiques i el teixit empresarial especialitzat. Les empreses que gestionen el cicle urbà de l'aigua compten amb equips humans altament qualificats i amb demostrada vocació de servei, amb la més moderna tecnologia i amb una notable capacitat innovadora.

L'extraordinària situació que aquests dies s'està vivint a tot el món a causa del COVID-19 és una prova més de la fortalesa i resiliència dels sistemes de proveïment i depuració de l'aigua urbana. Malgrat la gravetat de la situació, que  ha paralitzat l'activitat quotidiana mundial, els serveis d'aigua urbana continuen, en general, prestant-se amb normalitat  i contribuint de manera decisiva al fet que la situació no sigui encara més greu.

En el cas d’Aqualia, situada en el top ten mundial d'empreses privades de gestió d'aigua, l'empresa col·labora amb el sistema de gestió de l'aigua en 18 països de 4 continents, col·laborant de manera decisiva en el desenvolupament social i econòmic de les comunitats a les quals presta servei.

En la situació actual, com cada dia, la garantia de qualitat de l'aigua de l'aixeta és total. Aqualia realitza més d'un milió d'anàlisis anuals de qualitat de l'aigua, amb un 99,95% de determinacions “conformes”.

Durant l'últim any, la companyia va produir 626.778.319 metres cúbics (m³) d'aigua potable, quantitat equivalent a omplir d'aigua més de 600 estadis com Camp Nou.  D'altra banda, la labor de la companyia en les més de 800 depuradores que gestiona, va suposar la producció anual de 17,5 milions de m³ de biogàs, quantitat suficient per a proveir el consum sura de 10.000 vehicles.

L'atenció als ciutadans és una de les prioritats per a la companyia, que anualment atén gairebé 750.000 trucades en aqualia contact, el seu centre d'atenció al client.

Més enllà del compromís amb la gestió tècnica eficient dels serveis al seu càrrec, Aqualia s'implica amb la necessitats socials, culturals i educatives dels territoris on està implantada. Així ho testifiquen, per exemple, les més de 16.000 persones que anualment es beneficien de la col·laboració amb Càritas.

Operaris, lectors, inspectors, administratius, lampistes, gestors d'atenció al client,… Totes i cadascuna de les persones responsables de l'enorme tasca que suposa portar aigua a les aixetes de les nostres cases i retornar-la en òptimes condicions al medi natural mereixen avui més que mai el nostre reconeixement. Gràcies, a tots i  Feliç Dia Mundial de l'Aigua!

Comparteix

També t'interessarà