La Seu Vella, un gran plató

r.ros/j.ballabriga
Publicat: 
16-06-2016
Actualitzat: 16-06-2016 10:52
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Seu Vella, un gran plató

La Seu Vella ha estat en moltes ocasions reclam per convertir-se en escenari de rodatges televisius i cinematogràfics. Però el monument més característic de Lleida ciutat ha viscut, aquests tres últims dies, una activitat frenètica entre càmeres i focus per protagonitzar diferents projectes. Ja dilluns va ser testimoni de l’enregistrament, per part de TV3, de les entrevistes als candidats de Lleida a les pròximes eleccions municipals.

Aquests van compartir plató amb els protagonistes d’un documental teatralitzat, els responsables del qual també van filmar a la Seu Vella durant part de dimarts. Poc es coneix d’aquest projecte rodat al cor de la ciutat de Lleida, guardat amb gran recel, encara que se sap que hi van participar cavalls i personatges vestits d’època.

Va ser ahir quan el tercer dels tres projectes es va colar a les entranyes del monument lleidatà. Allà es va gravar part del tercer capítol dels sis que compondran Trinxeres, el nou programa que ha posat en marxa TV3 i que recorrerà l’últim front de la Guerra Civil a Catalunya, des del Pirineu fins al delta de l’Ebre.

Els periodistes Carles Costa, Eloi Vila i Marc Juan, responsables del programa, van rodar entre el claustre i un niu de metralladores a la recerca de vestigis del conflicte. “Busquem conèixer el que queda de la guerra vuitanta anys després, amb records físics però també emocionals, amb històries del passat, però també del present”, va explicar a aquest diari Vila, director del nou programa.

“És un recorregut de tres amics que viatgen de veritat. Hem trobat històries emocionalment molt bones”, va assegurar Costa.

De fet, la Seu Vella és gairebé l’últim dels escenaris lleidatans pels quals ha estat rodant l’equip de Trinxeres des de mitjans del mes de maig passat. I és que el front del Pallars (des del Port de la Bonaigua fins a Tremp) centra el primer dels capítols i el Montsec i el Cap de Pont de Balaguer, el segon. El tercer, del qual ja n’havien gravat part a Vilanova de la Barca, tenien previst completar-lo ahir mateix, després de rodar a la Seu Vella amb entrevistes a la plaça Sant Joan de Lleida (una a un dels supervivents del bombardeig del Liceu Escolar), a Aitona i a Seròs.

Els altres tres episodis se centraran en els escenaris de la batalla de l’Ebre i en el tram baix d’aquest riu fins al delta.

Els tres periodistes recorren a peu, en total, els més de 350 quilòmetres d’aquest front i està previst que el rodatge duri tres mesos.

El format del programa del departament de Documentals de TV3 està inspirat en Ten Oorlog, emès per la televisió pública flamenca de Bèlgica.

Entrega del premi de monument favorit i lectura de Shakespeare

L’alcalde de Lleida i president del Consorci del Turó de la Seu Vella, Àngel Ros, va recollir ahir a la tarda a Barcelona la distinció amb la qual la revista Sàpiens, Descobrir Catalunya i la Generalitat reconeixen la Seu Vella com a guanyadora del concurs Monument favorit de Catalunya. En l’entrega, Ros va agrair aquest reconeixement popular i la iniciativa de les dos publicacions de “posar en relleu el patrimoni cultural de Catalunya”. Un premi important, va dir, per continuar treballant i aconseguir la declaració Unesco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat. D’altra banda, el claustre de la Seu Vella va ser escenari ahir de la segona cita de lectures en veu alta de La Tarda dels Lectors, en aquest cas dedicada a Shakespeare. El públic va poder entrar al monument de forma gratuïta per llegir obres del dramaturg britànic. El cicle es completarà el proper 14 de setembre amb una tarda dedicada a Ramon Llull.

Comparteix

També t'interessarà