Les dones cobren, de mitjana, un 15% menys que els homes a Lleida

ACN
Publicat: 
04-03-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les dones cobren, de mitjana, un 15% menys que els homes a Lleida
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Les dones cobren, de mitjana, un 15,48% menys que els homes a la demarcació de Lleida, l'informe elaborat per CCOO de les Terres de Lleida amb motiu del 8-M. Durant el 2019, les dones van cobrar a Lleida un salari mitjà anual de 17.541 euros, mentre que en el cas dels homes va ser de 20.754 euros, cosa que suposa una diferència de 3.213 euros. Tot això, l'any 2018 la bretxa salarial era del 16,3%. "No hem millorat gaire, però és un pas positiu, segurament fruit de la pujada del salari mínim interprofessional (SMI)", assenyalen des del sindicat. A la vegada, el salari mitjà anual de les dones lleidatanes és 2.570 euros inferior (-15%) que el del conjunt de catalanes, malgrat que en el cas dels homes és del -20%.

Segons dades del 2019, les lleidatanes també van percebre de mitjana anual 157 euros menys (-5%) de prestació d'atur que els homes. En el cas de la pensió, la bretxa va ser del -23,32% ja que la pensió mitjana anual era de 12.839 euros, en el cas de les dones, i de 16.740 en els homes.


Bretxa salarial i pandèmia: la crisi de la covid-19 dispara les desigualtats

preview Escacs desigualtat peons

El 2020, les dones de més de 16 anys eren el 49,3% de la població total de la demarcació de Lleida, igual que al 2019, però, en canvi, eren el 45,8% de la població activa, un punt menys que al 2019. Segons dades de l'INE del quart trimestre del 2020, les dones representen el 46,5% de la població ocupada, un punt més que l'any anterior; un increment que CCOO atribueix a "la important davallada del nombre d'homes ocupats, que han incrementat el percentatge de població a l'atur, i no al creixement del nombre de dones ocupades". Així mateix, les dones suposen el 39,6% de la població aturada quan un any abans representaven el 57,5%.

La taxa d'activitat femenina a la demarcació de Lleida el quart trimestre del 2020 era de gairebé 9 punts inferior a la dels homes, mentre que al 2019 era de 7 punts. La taxa d'ocupació era 6 punts superior en els homes (59%) que en les dones (53%).

Pel que fa a la taxa d'atur de les dones era del 9,5%, gairebé 3 punts per sota que la dels homes. "Aquesta millora no s'explica per la millora de les taxes d'activitat o d’ocupació, sinó pel creixement més elevat de la inactivitat de les dones o pel desistiment a incorporar-se al mercat laboral, potser a causa de la pandèmia de la covid-19", assenyalen es de CCOO. Quant a la durada de l'atur, les dones se situen per sobre en relació amb els homes en les franges d'atur de llarga durada, són el 70% en la franja d'1 a 2 anys i representen gairebé el 63% del total de les persones aturades de més de 2 anys. El sindicat també posa de relleu que "les dones lleidatanes s'ocupen majoritàriament en els sectors clàssicament feminitzats" i, per tant "hi ha una clara divisió sexual en el mercat laboral lleidatà".

Davant aquestes dades, des de CCOO de les Terres de Lleida exigeixen una nova pujada de l'SMI, la negociació de plans d'igualtat a totes les empreses i la derogació de les reformes laborals i de la reforma de les pensions del 2013.

Així mateix, el sindicat considera necessari implementar sistemes retributius i de promoció interna transparents "per erradicar la bretxa salarial i garantir la no discriminació per raó de gènere"; doblar els drets de guarda legal en famílies monoparentals per garantir el dret de cura a les criatures; integrar la visió de gènere a la prevenció i la vigilància de la salut, i redefinir la jornada laboral "perquè impacti positivament en la reducció de la parcialitat". També defensa que "el teletreball no suposi un retrocés en el camí avançat cap a la igualtat de gènere real i efectiva".

Des del sindicat sostenen que el 8-M ha de servir per exigir que "la sortida econòmica de la crisi no perpetuï, un cop més, la precarietat, la divisió sexual del treball, la bretxa salarial, la falta de corresponsabilitat i les violències masclistes".

Comparteix

També t'interessarà