Les empreses de tecnologia immersiva catalanes facturen 137 milions i ocupen 900 treballadors

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
27-04-2023
Actualitzat: 27-04-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les empreses de tecnologia immersiva catalanes facturen 137 milions i ocupen 900 treballadors
    Peu de foto: 
    Xavier Pi (ACN)
  • Les empreses de tecnologia immersiva catalanes facturen 137 milions i ocupen 900 treballadors
    Peu de foto: 
    Miquel Vera (ACN)

Les empreses dedicades, entre d'altres, al metavers, la realitat augmentada, la realitat mixta, l'holografia i la virtual a Catalunya sumen una facturació agregada de 136,6 milions d'euros i donen feina a 900 treballadors. Així ho conclou un estudi d'ACCIÓ, presentat aquest dimecres en un acte celebrat al metavers Koonstel de Secpho, que identifica fins a 153 companyies del sector. Segons explica ACCIO, es tracta d'un sector en creixement ja que el 58,2% del total de les companyies té menys de deu anys i un terç (32,7%) són 'start-ups'. A més, el 19% són exportadores. D'acord amb l'especialització, la majoria es dediquen a la realitat virtual (66%), seguides de les de realitat augmentada (48,4%) i el metavers (16,3%).

Per aplicacions, el 39,2% de les companyies catalanes d’aquestes tecnologies treballen en el camp de l’entreteniment, seguides del comerç i el màrqueting (37,3%), la indústria 4.0 (17%), la formació (11,8%) i la salut (10,5%).

Els àmbits en què es poden aplicar les tecnologies immersives són l'entreteniment, la salut, la indústria 4.0, l'educació, el comerç o el turisme. El desplegament d'aquestes tecnologies requereix la participació d'altres àmbits com la intel·ligència artificial, el 'blockchain', la fotònica, els sensors o les pantalles, a més del desenvolupament de disseny d'entorns i avatars, nova maquinària i programari o models 3D.

D'altra banda, l'estudi remarca que Catalunya conta amb un ecosistema de suport, com centres tecnològics, instituts de recerca, universitats i centres formatius; clústers, institucions i l'administració pública, entre d'altres; a més de congressos de renom mundial com el Mobile World Congress, l'ISE, l'IoT Solutions World Congress o l'Advanced Factories. A més, cita iniciatives com el Catvers, el Centre Blockchain de Catalunya, amb el suport de la Generalitat i la Cambra de Comerç; i en un futur s'hi sumaran el Catalunya Media City a les Tres Xemeneies.

Actualment, Barcelona és la quarta ciutat de la Unió Europea en rondes tancades per 'start-ups', amb 15 per valor de 19 milions d'euros (20118-22) i la setena ciutat europea amb més talent que treballa en tecnologies immersives per davant d'Estocolm o Madrid. A més, 100 entitats catalanes han captat més de 55 milions d’euros en projectes europeus relacionats amb les tecnologies immersives.

A nivell mundial, l'estudi d'ACCIO subratlla que les tecnologies immersives assoliran un valor de mercat de 650.000 milions de dòlars el 2028, amb un ritme de creixement anual del 38%. Al continent europeu, on ja s’han desplegat diferents iniciatives comunitàries en aquest àmbit, es calcula un creixement anual del 36% i que el sector assolirà els 71.000 milions de dòlars l’any 2026, amb aplicacions sobretot en l’entorn dels videojocs.

Comparteix

També t'interessarà