L'univers de Joan Oró es projectarà al planetari immersiu del Parc Astronòmic del Montsec en el 9è Festival d'Astronomia

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
14-09-2023
Actualitzat: 14-09-2023 18:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'univers de Joan Oró es projectarà al planetari immersiu del Parc Astronòmic del Montsec en el 9è Festival d'Astronomia
    Peu de foto: 
    Foto: Ignasi Gómez (ACN)

L'esdeveniment estrenarà un concert de cloenda amb l'OJC a la col·legiata de Sant Pere d'Àger


El 9è Festival d'Astronomia presenta un programa d'activitats per commemorar el centenari del naixement de Joan Oró, cèlebre bioquímic lleidatà i gran impulsor del Parc Astronòmic del Montsec, espai que acollirà el gruix d'actes juntament amb la col·legiata de Sant Pere d'Àger de l'11 al 15 d'octubre. Un dels plats forts de la programació és la projecció de l'espectacle audiovisual 'Univers Oró', que es va estrenar al març a Lleida, però que ara s'ha readaptat perquè es pugui veure al renovat planetari immersiu del parc. Una altra de les novetats del festival serà un concert de cloenda a càrrec d'una trentena de músics de l'Orquestra Julià Carbonell (OJC) a la col·legiata de Sant Pere d'Àger.

El director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas, ha afirmat que té la "certesa absoluta" que aquesta edició presenta "el millor programa que hem fet fins ara" i això la farà "única, extraordinària i irrepetible". Ribas ha detallat que el parc ja disposa de diferents espais i elements per homenatjar contínuament a Oró, una "peça fonamental, ja que sense ell no seríem aquí", però que enguany coincidint amb el centenari del seu naixement, se li volia dedicar activitats específiques. Una d'aquestes serà l'espectacle audiovisual 'Univers Oró', que glossa la seva vida i s'ha readaptat perquè es pugui projectar a l'Ull del Montsec amb una durada superior respecte a la versió que es va estrenar al Parc Agrobiotech de Lleida el passat mes de març.

A més, l'esdeveniment ha preparat un taller per conèixer el paper d'Oró en el programa 'Viking' de la NASA, que va servir per estudiar la matèria de la superfície del planeta Mart. Durant el festival es farà també la passejada geològica 'La Lluna i Mart a tocar dels carrers d'Àger' pel mateix municipi de la Noguera. El passeig, a càrrec d'un guia de Geoparc, servirà per descobrir també la vinculació d'Oró amb el planeta Mart. Una altra de les activitats vinculades al bioquímic serà la presentació del conte per apropar la seva figura als infants i joves.

D'altra banda, el festival estrenarà un concert gratuït de cloenda a la col·legiata de Sant Pere d'Àger que anirà a càrrec d'una trentena de músics de l'Orquestra Julià Carbonell. Es tracta del desplegament musical més gran que s'ha fet a la nau de l'edifici, que és de dimensions reduïdes i per això es requereix inscripció prèvia per assistir-hi, segons han explicat des de l'organització. En acabar, hi ha prevista una sessió per observar Saturn amb telescopis des del claustre.

En aquest sentit, l'alcaldessa d'Àger, Mireia Burgués, ha destacat que el festival ha aconseguit fer enguany "més activitats amb menys pressupost" i espera que aquestes "tinguin repercussió perquè s'ho mereixen". De fet, l'organització preveu que passin unes 2.000 persones entre els cinc dies de festival, durant els quals el Parc obrirà les seves cúpules al públic per oferir una perspectiva única dels cels estrellats del Montsec.

La programació intergeneracional inclou també una àmplia gamma d'activitats diürnes i nocturnes que captivaran tots els públics com experiments, tallers i espectacles vinculats al món de l'astronomia.

Comparteix

També t'interessarà