Un estudi apunta que la demarcació de Lleida té potencial per seguir atraient turistes malgrat el canvi climàtic

REDACCIÓ
Publicat: 
17-10-2023
Actualitzat: 17-10-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un estudi apunta que la demarcació de Lleida té potencial per seguir atraient turistes malgrat el canvi climàtic
    Peu de foto: 
    Foto: Oriol Bosch (ACN)

L'informe avisa que el sector ha de continuar treballant per una aposta sostenible davant l'augment de temperatures


Un estudi de la Càtedra de Turisme d'Interior i de Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL) apunta que el sector turístic de la demarcació té potencial per seguir atraient turistes malgrat el canvi climàtic. Constata que caldrà seguir treballant per estudiar "impactes" com l'augment de temperatura que obligarà a desestacionalitzar cada vegada més el model vocacional. Es preveu que les onades de calor augmentaran de 10 a 35 dies de mitjana entre el 2040 i el 2070. Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida Juan Antonio Serrano ha apostat per intentar evitar la massificació de les zones turístiques en determinats moments de l'any i també per "cobrar el preu que valen" els atractius per disposar així de més recursos.

La demarcació de Lleida rep una mitjana de 2,5 milions de visitants i el turisme està estretament vinculat al territori i els seus recursos. La geògrafa i autora de l'estudi, Maria Sans, ha explicat que el turisme depèn de les condicions climàtiques i que per tant, han centrat l'anàlisi en els recursos paisatgístics, ja que són el principal atractiu de les terres de Lleida.

Un dels paràmetres que s'aborden és el s de les condicions climàtiques que hi haurà a mitjà termini a partir de l'increment de la temperatura i l'escassetat de precipitacions. Segons Sans, pel que fa a la temperatura, el que serà més rellevant són les onades de calor, que augmentaran de mitjana entre 10 i 35 dies. Això passarà tant a les comarques de Ponent com a les del Pirineu i el Prepirineu, on aquest augment de períodes amb temperatures sufocants, es notarà més ja que és una zona on habitualment no hi ha fet mai tanta calor. Aquest fenomen obligarà al sector turístic a replantejar els períodes vacacionals i sobretot a desestacionalitzar les temporades. Això però, va lligat a un canvi de model del calendari escolar i laboral, i en aquest sentit, Juan Antonio Serrano confia que a la llarga, les administracions i actors de qui depèn aquesta qüestió, se'n faran al càrrec.

D'altra banda i en relació a les precipitacions hi ha elements claus que afecten a la pràctica de determinades activitats aquàtiques en embassaments que ara costa més de veure plens o en rius que necessiten cabal per a fer ràfting o altres modalitats. L'estudi no fa referència al sector del turisme de neu, però el cap de màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, ha volgut posar de relleu que les estacions d'esquí treballen cada vegada més per especialitzar-se en operar com a estacions de muntanya ampliant l'oferta d'activitats per no dependre exclusivament de la neu i l'esquí.

Segons l'estudi el canvi climàtic també motivarà un canvi de paisatge; tant el natural amb per exemple el trasllat de boscos alpins en zones de més alçada, com l'agrícola, que sempre anirà lligat a la disponibilitat d'aigua. En aquest sentit, les variacions climàtiques incidiran sobre l'esfera cultural i de fet ja s'ha pogut veure en alguna ocasió amb casos concrets com la festa de les falles del Pirineu, que fa dos estius es va veure modificada per les elevades temperatures i el risc d'incendi.

Algunes propostes per mitigar el canvi climàtic que s'apunten a l'estudi passen per la rehabilitació energètica dels edificis d'ús turístic amb la incorporació de fonts alternatives per reduir la despesa; l'elaboració de plans d'estalvi i eficiència d'aigua que permetin la implantació de sistemes i tecnologies que en millorin el cicle i el seu ús; l'impuls del transport públic; l'educació i la divulgació d'aquesta nova realitat amb una oferta turística de caire educatiu i divulgatiu; i establint mesures compensatòries com aportacions econòmiques per als qui treballin en l'àmbit ambiental o cultural.

Comparteix

També t'interessarà