⏯️ El nivell de l'estany d'Ivars i Vila-sana baixa mig metre a causa de la calor i el tancament del Canal d'Urgell

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
17-09-2023
Actualitzat: 17-09-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El nivell de l'estany d'Ivars i Vila-sana baixa mig metre a causa de la calor i el tancament del Canal d'Urgell
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch (ACN)

La calor de l'estiu i el tancament del canal d'Urgell i la falta de precipitacions han fet baixar més de mig metre el volum de l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell). El director tècnic de l'estany, Rafel Rocaspana, ha assegurat però que aquesta situació no té per què ser dolenta, sinó tot el contrari, i ha recordat que fa dos anys es va fer un buidatge parcial volgut per tal de regenerar l'aigua. Ara ha passat de forma "natural" i ha afegit que la fauna i flora no se n'han de veure afectats. Tot i això, estan monitoritzant el procés per detectar possibles problemes de qualitat de l'aigua i confien que a l'hivern la situació es normalitzi. Amb 130 hectàrees, l'estany és el més gran de l'interior de Catalunya.

El tancament del canal d'Urgell per les escasses reserves dels embassaments d'Oliana i Rialb s'ha notat en l'agricultura de la plana d'Urgell però també en ecosistemes com el de l'estany d'Ivars i Vila-sana. La principal aportació d'aigua d'aquest espai natural recuperat arriba del canal i durant tot l'estiu no n'hi ha hagut. Això, sumat al fet que ha plogut poc i a les elevades temperatures que s'han registrat de forma continuada i que han provocat més evaporació d'aigua del normal, ha provocat que la lamina d'aigua hagi reculat més de mig metre en determinats punts.

Rafel Rocaspana, director tècnic de l'estany, assenyala que la situació no té perquè ser greu, ja que fa dos anys va passar el mateix però de forma volguda. Entre el 2020 i el 2021 es va fer un buidatge forçat que va fer baixar el nivell fins als dos metres per tal de provocar una regeneració de l'aigua que en determinades zones presentava una qualitat molt baixa a causa de la falta d'oxigen. Aquest estiu, el buidatge ha passat de forma "natural", diu Rocaspana, que també ha apuntat que feia molts anys que a l'estiu l'estany estava ple fins d'alt i es veia que feia falta aquesta "pertorbació natural". I es que l'antic estany, assecat als anys 50 del segle passat, no estava regulat com l'actual i per tant aquestes baixades de nivell en estius secs i càlids eren més freqüents.

Aquest estiu no ha entrat aigua però tampoc n'ha sortit. L'estany d'Ivars i Vila-sana té un sistema d'entrada i sortida que fa que l'aigua es renovi. Per evitar que el nivell baixés encara més, s'ha mantingut tancat, ja que és una làmina d'aigua enorme de més de 130 hectàrees amb un volum aproximat de 2,5 hectòmetres que s'ha vist reduït una quarta part per l'evaporació a causa de la calor.

Monitoratge per evitar problemes de qualitat de l'aigua

Segons Rocaspana, la fauna i la flora ja estan acostumats a aquest sistema i viuen adaptats a aquests canvis. Tot i això, hi pot haver espècies, que normalment són introduïdes, que es poden veure afectades per la baixada de nivell. D'altra banda, el director tècnic ha advertit que sí que hi podria haver problemes amb la qualitat de l'aigua i per això, durant tot aquest període s'ha fet una monitorització  per controlar l'eutrofització i la falta d'oxigen. Quan passa això, que l'aigua empitjora, hi podrien haver problemes de mortalitat de peixos o de malalties en ocells com el botulisme, però de moment, no s'ha donat el cas a l'estany del Pla d'Urgell.

Ara, com que teòricament la calor "ja va de baixa" i es redueixen les hores d'insolació, els responsables de l'estany confien que poc a poc la situació es vagi normalitzant i l'estany recuperi el seu volum.  Les aportacions del canal d'Urgell dependran de la Casa Canal i les possibilitats de disponibilitat que tinguin en base a les reserves dels embassaments. En qualsevol cas, Rocaspana assegura que no hi ha risc que l'estany s'assequi ja que perquè això passi per evaporació, haurien de passar 3 o 4 anys sense aportacions.

Comparteix

També t'interessarà