⏯️ Una maleta pedagògica donarà a conèixer les Festes del Foc dels Pirineus a les escoles

REDACCIÓ
Publicat: 
02-12-2021
Actualitzat: 02-12-2021 9:42
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Una maleta pedagògica donarà a conèixer les Festes del Foc dels Pirineus a les escoles
    Peu de foto: 
    Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus

Un total de 150 alumnes de sis centres del territori fallaire (Berguedà, Andorra, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça) ja han fet el pilotatge de la maleta fallaire, una acció del projecte Prometheus Poctefa, liderat per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL). Els resultats d’aquesta activitat han estat presentats avui en el marc del sisè aniversari del reconeixement de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus com a patrimoni immaterial de la humanitat de la UNESCO.

La maleta fallaire, estructurada en sis activitats de caràcter lúdic de diferents àrees de coneixement, és un projecte creat amb l’objectiu d’oferir materials pedagògics principalment a les escoles dels Pirineus per tal de donar valor a la festa de les falles i facilitar eines al professorat que vulgui impulsar projectes innovadors d’ensenyament-aprenentatge. Sofia Isus, professora titular del departament de pedagogia de la UdL i directora de la Càtedra, ha assenyalat que la maleta fallaire és un “instrument elaborat amb la col·laboració dels portadors de la festa i la comunitat educativa dels Pirineus i que ajudarà a l’intercanvi de coneixements i tradicions entre tota la comunitat fallaire”. La maleta i les seves rèpliques es dipositaran als Centres de Recursos Pedagògics de les comarques fallaires, però es podrà tenir accés a una part del seu contingut, així com a recursos educatius complementaris a la plataforma virtual Debat a Bat, impulsada també des de la Càtedra.

En aquest acte, celebrat a la Sala de Juntes de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball social de la UdL, s’han lliurat també els Premis Càtedra Pirineus UdL, que celebren la segona edició. El premi al millor TFG ha estat per Canòlich Álvalez Puig, pel treball Etnobotànica d’Andorra: saber popular i vegetals, mentre que el premi al millor TFM ha estat per a Guillem Civit Vidal pel treball La transformació del paisatge d’alta muntanya als Pirineus. Estudi de l’activitat antròpica dels segles IX i XII i els seus camins al Port del Cantó (Pallars Sobirà i Alt Urgell), ambdós de la Universitat de Barcelona (UB). S’ha concedit un accèssit a Guillem Galofré Papiol, de la UdL, pel seu treball Disseny i validació d’un instrument d’avaluació d’una comunitat virtual educativa sobre educació patrimonial.

El projecte Prometheus està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. El seu ajut es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres per mitjà d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus té l’objectiu principal de salvaguardar el patrimoni immaterial pirinenc amb el desenvolupament de projectes d’investigació, accions educatives i tasques divulgatives. La Càtedra inclou tres àmbits: la festa de les Falles, Haros i Brandons, l’Espai Natura i les (Per)Vivències culturals del Pirineu lleidatà.

Comparteix

També t'interessarà