Web surfing: aprèn a separar el gra de la palla a Internet!

REDACCIÓ
Publicat: 
27-10-2022
Actualitzat: 10-11-2022 15:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Web surfing: aprèn a separar el gra de la palla a Internet!
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Estàs fart d’escorcollar infructuosament la xarxa? T’ensenyem a esprémer al màxim les teves cerques amb un seguit de consells que faran que trobis fàcilment allò que busques a Google!

Segur que contínuament fas ús de cercadors d’Internet per trobar la informació que et cal, per fer un treball de l’institut, per assabentar-te de la darrera hora sobre els teus equips esportius favorits, per trobar els continguts que publiquen els creadors de contingut i els streamers que segueixes… No cal dir, que Google ens fa la vida més fàcil.

Però… estàs segur que en treus tot el partit? Saps que hi ha petits trucs que poden ajudar-te a trobar exactament allò que busques, amb facilitat i amb la màxima rapidesa? Paga la pena que t’assabentis de com fer les teves cerques més específiques i t’asseguris d’obtenir els millors resultats. El cercador de Google és una eina poderosíssima, i amaga molt més que no et penses.

Segur que ja saps que les opcions de cerca avançada et permeten establir resultats en diversos idiomes, canviar la regió de cerca per conèixer els resultats que obtindries des d’un altre país, sol·licitar notícies d’una data concreta o dins d’intervals de temps personalitzats. Però has de saber que també pots augmentar notablement la precisió de l’eina amb comandaments senzills que evitaran que facis marrada i vagis a petar directament allà on vols! Apunta aquests consells, perquè faran que estalviïs temps i que regiris la xarxa amb la màxima efectivitat!

“” Cometes dobles

Serveixen per trobar exactament aquella paraula o frase tal com l’has escrita. Per exemple, si escrius estudiar ciberseguretat, trobaràs un fotimer de pàgines web amb informació sobre la qüestió, però si escrius “Vull estudiar ciberseguretat”, aniràs a petar directament a la nostra sèrie d’articles sobre el tema.

Site: cerca dins un domini determinat

Google ofereix la possibilitat de restringir les cerques a determinades pàgines web. Això es pot fer escrivint “site” seguit de l’URL del lloc on volem efectuar la cerca. D’aquesta manera, si volem conèixer les notícies publicades sobre ciberestafes a Internet Segura, només cal que introduir el text ciberestafes site:internetsegura.cat; el motor de cerca se centrarà exclusivament la seva atenció dins aquest web concret. 

Guió –

Et permet d’excloure un terme dins la cerca. Posem per cas que t’interessa documentar-te sobre videojocs, però vols descartar la informació sobre un gènere concret, com ara el rol. N’hi ha prou que escriguis videojocs -rol com a terme de cerca, i el cercador et mostrarà tots els resultats que facin referència a videojocs, però no a rol.

Titlla ~

La titlla (o titla) és una marca gràfica en forma de ratlleta. Podem fer servir aquest símbol davant un concepte determinat per tal que el cercador ens retorni no només els continguts que hi fan referència literal sinó aquells que fan ús de sinònims. Així, si introduïm la cerca cibercrim ~estafes, el cercador ens retornarà una sèrie d’adreces en què es faci al·lusió a delictes informàtics en forma d’estafa, frau, engany, enganyifa, trampa, ensarronada, etcètera.

Barra vertical

Serveix per mostrar els llocs web que continguin un, algun o tots els termes, introduïts a la cerca. Té la mateixa funció que el comandament ‘OR’, és a dir la conjunció emprada per expressar una alternativa i denotar equivalència entre diferents termes. Si cerquem ciberseguretat | seguretat informàtica, el cercador ens oferirà tots els continguts indexats que facin referència a qualsevol dels dos termes.

.. Dos punts entre dues xifres

En podem fer ús per demanar al cercador que ens ofereixi resultats entre dos rangs numèrics. Per exemple, si introduïm 2009..2011 ciberguerra com a concepte de cerca, el cercador ens retornarà tots els continguts que facin referència a les hostilitats cibernètiques que s’hagin produït entre aquestes dues dates. Fins i tot pots fer servir aquest truc per trobar ofertes d’algun curs o producte que t’interessi dins un rang de preus determinat!

Location:

Podem fer ús d’aquest comandament per trobar continguts restringits en un àmbit geogràfic concret. Per exemple, si introduïm la cerca privacitat de les dades location: Europa, el cercador ens oferirà tots els continguts indexats que facin referència a qüestions de privacitat de dades en l’àmbit europeu. 

Filetype: seguit de l’extensió d’arxiu, sense espais.

Aquest comandament ens permet de cercar arxius descarregables. Per exemple, si ens interessa un document en pdf sobre la biologia molecular de la cèl·lula, n’hi ha prou que escrivim biologia molecular de la cèl·lula filetype:pdf i el cercador ens retornarà exclusivament arxius pdf sobre aquest tema.

* Asteriscs 

Els asteriscs ens serveixen per completar cerques parcials. Què passa, per exemple, quan volem trobar una obra i no recordem algun dels termes del seu títol i no en podem fer una cerca exacta? L’asterisc indica a l’algorisme que desconeixem un mot d’una frase. Si escrivim, per exemple, La noia que somiava un llumí i *, el cercador s’encarregarà de completarà la cerca i ens retornarà el títol complet de la novel·la del periodista i escriptor suec Stieg Larsson.

intitle:”index of” (mp3) seguit del nom de la cançó o de l’intèrpret

Si vols trobar una cançó d’un intèrpret o d’un grup en concret, n’hi ha prou que introdueixis el nom del tema, del cantant o banda en qüestió, seguit de l’extensió mp3, entre parèntesis. També pots fer servir aquest comandament per cercar altres tipus d’arxius multimèdia, i si col·loques altres extensions dins els parèntesis, separades per una barra vertical (així: wma|mp3|mp4|midi) el cercador et retornarà tots els tipus d’arxius que es corresponguin amb el títol requerit. De forma similar a com ho fa el comandament filetype, també podem emprar altres extensions, com ara doc, txt, xls…

Si fas ús d’aquests trucs, segur que les  teves cerques seran molt més exhaustives i precises. Tingues en compte, però, que Google fa ús de les dades d’activitat dels seus usuaris. 


WEB: Internet Segura

Comparteix

També t'interessarà