Massís del Montcalm

Massís del Montcalm

Nom i alçada dels pics: 
• Pica d'Estats (3.143,4 m)
• Pic Verdaguer (3.129,4 m)
• Punta Gabarró (3.115 m)
• Pic Rodó de Canalbona (3.004,3 m)
Serra a la que pertany: 
Massís del Montcalm
Unitat de relleu: 
Pirineu Axial

Passa per sobre de les icones per ampliar informació

By Bocian & Tusia - Pica d'EstatsUploaded by Guérin Nicolas, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8027666

Massís granític situat al límit entre el Pallars Sobirà i el departament francès de l’Ariège. Es troba ubicat al municipi d’Alins. Acull la Pica d’Estats, que és el cim més alt de Lleida i de tot Catalunya amb els seus 3.143,4 m, i tres pics més que superen els 3.000 m : Pic Verdaguer (3.129,4 m), Punta Gabarró (3.115 m) i Pic Rodó de Canalbona (3.004,3 m). Forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu, aquest parc es comparteix amb el nord de l’Alt Urgell i es el mes extens de Catalunya (69.850 ha) on hi podem trobar una gran complexitat orografica i diversitat paisatgistica i d’ecosistemes.

A través de les seves vessants, s’hi escolen alguns barrancs tributaris de la Noguera de Vallferrera, afluent de la Noguera de Cardós.

Prop del massís hi trobem uns quants estanys, entre els que cal destacar els de Baborte i Fondo.

La via normal d’ascens al massís és per la Vall Ferrera. Al seu entorn hi trobem els refugis del Cinquantenari i de Vallferrera.


Etimologia

El diccionari defineix el mot calma de la següent manera: “planell acimat, sense bosc”, circumstancia que es dona en aquest indret. Aquesta paraula i calm apareixen en molts topònims del país. 

Comparteix aquest pic
Municipis: 
Comarques: 
Mapa
 
Referits al Massís del Montcalm

Unitats paisatgistiques

  • Altes Nogueres
Videos