Montsent de Pallars

Montsent de Pallars

Nom del pic: 
Montsent de Pallars
Altitud: 
2.883,10 metres
Unitat de relleu: 
Pirineu Axial

Passa per sobre de les icones per ampliar informació

Montsent de Pallars

És una muntanya de 2.883,1 m d’alçada, situada entre el Pallars Jussà a l’oest i el Pallars Sobirà a l’est. Separa la Vall Fosca que queda a ponent i la Vall d’Àssua que queda a llevant. Fa de frontera entre els municipis de la Torre de Cabdella i Sort (antic municipi de Llessui).

S’ubica a la divisòria d’aigües del Flamisell i de la Noguera Pallaresa.

A l’oest d’aquest cim hi trobem el poble de Cabdella i la capçalera del riu Flamisell amb el fort desnivell existent entre l’estany Gento i el pantà de Sallente, el qual es pot salvar mitjançant el telefèric que els comunica.

Pocs quilòmetres al sud-est del Montsent, hi trobem el bonic poble de Llessui i la seva antiga estació d’esquí alpí, tancada al públic des de fa anys.

És un dels cims més emblemàtics i coneguts de la zona del Pirineu Axial meridional.


Etimologia

Al s.IX es esmentat el comitatuts pallarensis o “comtat de Pallars”. S’ha escrit Pallàs, Pallares, i Paliares. Diversos parers:

  1. De palea arx, “fortalesa antiga”
  2. De palla o paller
  3. Del llatí paleares, en el sentit de “barballeres de bou”, aplicat a roques verticals en forma de cortines o torres.
  4. Del llatí paleares, derivat de palea, amb el significat de “cabanes”, “bordes”. Hi ha el pallars Jussa, de jusum, “dessota”, “inferior”, i el Pallars Sobira, “superior”, “de dalt”. En català, la paraula pala significa, entre altres coses, “vessant de muntanya llis i de ‘pendent molt fort, gairebé vertical”

Mitologia: 

LA BRUIXA EL PERDONÀ

Es conta que a principi de segle vivia a Llessui una dona a la qual tothom considerava bruixa. Un home del poble, tot fent-se el valent i demostrar que no tenia por a res ni a ningú, un dia va fer-li una mala feta.

La dona va pensar que ja li faria pagar cara aquella befa i va decidir d’embruixar-li el femer. Quan arribat el temps aquell home portà (sense saber res) el fem als camps i prats, en lloc de sortir-li el que sembrava li va sortir una espessetat de cards que feia esfereir. Sense entendre res, agafà els bous i a llaurar la terra s’ha dit.

Quan arribà el temps de tornar a treure el fem, aquella dona tornà a embruixar-li, i la història es repetí de nou. L’home sembrà però en lloc de sortir-li la sembradura li sortí nomes cards. Aquesta historia durà set anys seguits, fins que l’home, sospitant que allò era un acte de bruixeria, va anar a trobar la dona en qüestió per preguntar-li si era ella qui li feia l’embruixament. Ella contestà que efectivament era ella qui li feia, per tornar-li el mal que li havia causat ell.

L’home li demanà perdó i la cosa es va acabar. Mai mes li sortiren cards en els llocs que ell sembrava.

Comparteix aquest pic
Mapa
 
Referits al Montsent de Pallars

Unitats paisatgistiques

  • Pastures de l'Alt Pirineu
Videos