Serra del Montsec de Rúbies

Serra del Montsec de Rúbies

Nom del pic: 
Tossal de les Torretes
Altitud: 
1.677 metres
Serra a la que pertany: 
Serra del Montsec de Rúbies
Unitat de relleu: 
Prepirineu

Passa per sobre de les icones per ampliar informació

Serra del Montsec de Rúbies

Amb aquest nom és com coneixem el sector més oriental de la llarga serra del Montsec. Els seus límits són el congost de Terradets que traça la Noguera Pallaresa, a l’oest, i el contacte amb la serra de Comiols, a l’est.

Té una longitud d’uns 13,5 km i al llarg de la seva carena hi destaquen els cims del Tossal de les Torretes (1.677 m), que és el punt més elevat, el Tossal de Mirapallars (1.668 m) i la Roca Alta (1.437,5 m), entre altres.

Constitueix el límit natural entre les comarques del Pallars Jussà (Llimiana i Gavet de la Conca) i la Noguera (Camarasa i Vilanova de Meià).

Les aigües del seu vessant nord van a parar a la Noguera Pallaresa, mentre que les del vessant sud es reparteixen entre aquest riu i el Segre.

Forma part de l’Espai d’Interès Natural Serra del Montsec.

Mitologia:

LA PLACETA DE LES BRUIXES

Tot i que no hi ha constància històrica a Vilanova de Meià de cap procés de bruixeria, sembla però que de bruixes n’hi havia hagut. Antigament quan eren perseguides, s’amagaven a les coves dels Escallissos i baixaven fins a l’ indret conegut com “la Placeta de les Bruixes” les nits de lluna plena per celebrar els seus balls rituals i aquelarres.

Ja mes recentment, i en època que arriba a la memòria de les persones grans, ens conten fets inexplicables relacionats amb dones que tenien fama de ser bruixes.

“Un home de Vilanova tenia el parell de bous malalts, sembla ser de mal donat per una bruixa, i passava el temps sense poder fer la feina del camp, única font de subsistència. L’home era decidit, i jugant-se el físic, anà directament a la casa (cal Garric) on vivia la vella que deien que era bruixa.

Va pujar fins a la sala on hi havia la família, els exposà el cas i demanà per la vella perquè parés l’encanteri. Els familiars asseguraren que la dona no era a casa tot negant el seu poder malèfic. El pobre Home marxava desenganyat i sense resultats, pero al cap de l’escala hi havia un cabàs, al qual, ple de ràbia, donà una puntada de peu i l’engegà rodolant escales avall. Quina no seria la seva sorpresa quan al sòls de les escales, entre ais! i uis! Va aparèixer la vella tota masegada i amb un braç trencat.

L’home tornà a casa i els bous ja estaven bons, el malefici s’havia trencat , i la pobra dona va anar baldada una colla de dies”.

“Hi havia una altra vella que tenia fama de ser bruixa, la Minga, la qual vivia sola i gairebé no encenia el foc. Quan venia el fred anava sempre a una casa veïna a passar les vetllades a la vora del foc. Un dia mentre era a aquesta casa es trobà malament i li vingué una basca, tot desmaiant-se i perdent el coneixement. Llavors, de cop i volta, i sense saber d’ on venia, aparegué un gat negre molt gros i desconegut, i es posà al seu costat tot defensant-la, al qual van haver de treure de casa a cops de peu. La pobra gent va quedar espantada amb l’aparició i es van convèncer que aquella dona tenia un tracte amb el diable, el qual, en forma de gat negre, venia a protegir-la ara que es trobava en un mal pas”.

Comparteix aquest pic
Mapa
 
Referits al Serra del Montsec de Rúbies

Unitats paisatgistiques

  • Montsec
Videos