Serra del Montsec d'Ares

Serra del Montsec d'Ares

Nom del pic: 
Sant Alís
Altitud: 
1.675,40 metres
Serra a la que pertany: 
Serra del Montsec d'Ares
Unitat de relleu: 
Prepirineu

Passa per sobre de les icones per ampliar informació

Serra del Montsec d'Ares

Constitueix el sector central de la llarga serra del Montsec. El seu àmbit s’estén des del congost de Mont-rebei excavat per la Noguera Ribagorçana, a ponent, i el congost de Terradets travessat per la Noguera Pallaresa, a llevant.

Ocupa uns 20 km  de llarg i el seu cim més elevat és el Sant Alís que arriba als 1.675,4 m d’altitud. Fa de límit natural entre les comarques del Pallars Jussà (Sant Esteve de la Sarga i Castell de Mur) i la Noguera (Àger).

Tant les aigües del vessant nord com les del vessant sud de la serra es reparteixen entre la Noguera Ribagorçana i la Noguera Pallaresa.

En aquesta zona de la serra hi trobem l’Observatori Astronòmic del Montsec i, prop del coll d’Ares, una plataforma d’enlairament de vols amb parapent i ales delta.

Forma part de l’Espai d’Interès Natural Serra del Montsec.


Etimologia

Ares: Generalment se’l fa derivar d’ara, “altar”. Algú concreta que juli Cèsar, després d’una important batalla, feu erigir un altar en aquell indret.

Mitologia

LA VALL D’AGER I SANT PERE

Hi ha una llegenda que ens consta que sant Pere va venir a predicar la paraula de Crist a la terra catalana, però com que tenia tanta feina no va poder passar per tots els llocs, entre els quals hi hagué la vall d’ Àger. D’aquesta absència Sant Pere sempre se’n va doldre i va fer el propòsit de venir-hi d’una manera o altra.

Va passar el temps i al bon sant li va arribar l’hora de la mort sense que hagués pogut fer realitat el desig de conèixer aquest bell racó. Quan ja era porter celestial es va assabentar que en el decurs dels segles en aquesta vall s’hi havia construït una bella col·legiata en honor seu, la qual cosa li va plaure i li retornà el desig de conèixer aquest lloc.

Un bon mati va arribar a les portes del cel un jove i li va demanar permís per entrar al regne. Sant Pere li va preguntar d’ on venia i quina havia estat la seva vida. El jove, que era estudiant, molt devot, li va dir:

- Jo soc un pobre estudiant, que vinc de la vall d’ Àger,

I si be poc he estudiat

Sempre a vós us he pregat.

Sant Pere en sentir aquella resposta, va recorda el propòsit de visitar aquesta contrada. Va deixar passar l’estudiant cap al cel i se’n va anar a trobar Nostre Senyor, per tal de demanar-li un parell de dies de vacances per recórrer aquesta vall, perquè tota la vida que ho desitjava i no ho havia complit. Nostre Senyor li concedí els dos dies, perquè la seva tasca com a porter celestial era cabdal.

Així, Sant Pere va baixar a la terra i anar seguint la vall d’ Àger, i es va entusiasmar tant seguint aquesta vila: de visita a Agulló, a l’ermita de la Pertusa a Corsà; acostar-se a veure les meravelles de Millà o les fondalades de la Règola; de passeig per la meravella del pas del Mont-Rebei i la majestuositat del Montsec, que va oblidar-se de l’encàrrec de tornar al cap d’un parell de dies, i així, d’aquí cap allà, quan se’n va adonar havia passat ja una setmana.

Quan va tornar al cel, Nostre Senyor el va reptar i no el volia deixar entrar per la seva negligència en el càrrec de porter, però sant Pere diu que li va respondre:

- Senyor, si de tothom es sabut que Vós vau fer el mon en sis dies, que dos els vau esmerçar en fer aquesta bonica vall i que el setè, el dia que vau reposar, hi vau anar a descansar, com voleu que jo no m’entretingues contemplant aquesta obra vostra tan perfecta i tan bella?

Nostre Senyor es va sentir afalagat pel reconeixement de la seva obra en aquest raconet del mon i no va tenir arguments per replicar al bon Sant Pere, el qual el va tornar a entrar a la gloria del cel i a ocupar el seu càrrec de porter, desprès d’haver fet realitat el somni de visitar la vall d’ Àger.

 

 

Comparteix aquest pic
Mapa
 
Referits al Serra del Montsec d'Ares

Unitats paisatgistiques

  • Montsec
Videos