Esterri d'Àneu
Esterri d'Àneu
Està situat al centre de la cubeta sobreexcavada per les galeres que constitueix la vall d'Àneu, a banda i banda de la Noguera Pallaresa. El sector muntanyós el cobreixen boscos i pasturatges. La població és a la dreta de la Noguera, poc després de la seua confluència amb el riu de la Bonaigua.


Dades referides a l'any 2022
-
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Esterri D'Àneu Més informació
-
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Balaguer Més informació
-
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN La Seu D'urgell Més informació
-
PORT AINÈ - Estació d'esquí Rialp Més informació
-
TROS DE SORT Sort Més informació
-
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Lleida Més informació
-
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Lleida Més informació
-
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Cervera Més informació
-
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Vielha Més informació
-
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Solsona Més informació
Pàgines
Ajuntament d'Esterri d'Àneu
Biblioteca pública d'Esterri d'Àneu
Ecomuseu de les Valls d'Àneu
Actualitat i notícies a Esterri d'Àneu
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!

Dades facilitades per Idescat
Distància a capital de comarca (Sort): 37,2 km (37 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 165 km (2 hores, 24 minuts en cotxe).
Els habitants són anomenats esterriencs o esterrissencs.
Poble de tradició mil·lenària, la seua primera cita es remunta al 839, en l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell. Les primeres cases es van construir, seguint els cànons feudals a l'empara del castell de València i progressivament el poble es va desplegar per la vall seguint el curs de la Noguera Pallaresa. L'antiga casa de la vall, al lloc de l'actual rectoria, es va incendiar al XVII. L'església parroquial (Sant Vicenç) és centre de l'arxiprestat d'Àneu; es va crear a l'extingir-se el col·legi agustinià de Sant Jaume, cap al 1624. De l'antiga església de Sant Pere (esmentada al 839), es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya un fragment de la decoració mural. Els canvis produïts al llarg dels anys han configurat dos parts ben diferenciades del poble: el barri vell, admirablement conservat amb els seus habitatges característics i els carrerons estrets, i la zona nova que es caracteritza per carrers nets, amples i habitatges de nova construcció.
Pere Ticó Domingo Alcalde | |
Judit Busquets Casanovas | |
Moises Carames Rey | |
Emma Cantos Sorribes | |
Amat Romero Toló | |
Ferran Lloret Riart | |
Daniel Rodríguez Vázquez |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Ecomuseu de les Valls d'Àneu
Museu etnològic i històric, situat al centre d'Esterri d'Àneu. Els horaris són de l'1 d'octubre al 31 de maig, dissabtes de 12 a 14 h i de 17 a 20h; diumenges i festius, de 12 a 14h. De l'1 de juny al 30 de setembre, de dilluns a diumenge i festius, de 10 a 14 i de 17 a 20 h. Està tancat els dies 1 de gener, Dimarts de Carnaval i 25 de desembre.
L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu és una iniciativa del Consell Cultural i d'uns quants ajuntaments de les valls d'Àneu sorgida en els anys vuitanta amb l'objectiu de restituir, conservar i difondre el patrimoni cultural i històric de l'Alt Pallars. El projecte de l'Ecomuseu es fonamenta en el tractament global d'una societat agroramadera i es projecta com un element dinamitzador de la cultura i de l'economia de la societat aneuenca. L'Ecomuseu, a partir de la recuperació d'un patrimoni històric, proposa uns itineraris perquè el visitant pugui comprendre unes formes de vida que en poques dècades han sofert unes transformacions importants.
L'any 1994 s'inaugurà definitivament la casa Gassía com a seu central de l'Ecomuseu.
L'Ecomuseu, a més, i per complementar la visió integral d'aquesta societat, inclou en la seua visita una sèrie d'elements patrimonials repartits pel territori: el conjunt monumental de Son, la serradora hidràulica i el molí fariner d'Alòs d'Isil, el monestir de Sant Pere del Burgal d'Escaló i la central hidroelèctrica d'Espot.
La Casa Gassía, construïda al segle XVIII, conserva la seua estructura original: l'habitatge familiar i els cossos annexos destinats a les tasques pròpies d'una societat agrícola i ramadera. La casa encara conserva la seua estructura original. A partir de les exposicions que es mostren, es capten perfectament les activitats realitzades a l'interior d'una casa, les relacions que s'establien entre els membres que l'habitaven, com s'organitzava la feina, les responsabilitats domèstiques i com es concreten els principals factors de canvi des de llavors fins ara.
L'asserradora d'Alòs d'Isil ens introdueix en el món de la fusta i il·lustra el procés que seguia, matèria primera insustituïble, des que es talava al bosc fins que era transformada en taules per la construcció. El seu funcionament i suport fotogràfic i visual faciliten la comprensió de tot el procés i, alhora, ens submergeix en el pintoresc món de l'explotació forestal i de l'aprofitament del bosc, un dels complements econòmics més rellevants d'aquestes valls pallareses i una de les formes de vida més característiques del Pirineu.
Situat a 1393 metres d'altitud, es troba el conjunt monumental de Son, en el qual destaca la torre llombarda de l'església dels Sants Just i Pastor. El campanar, el cementiri, la torre del rellotge, el prestigiós retaule, una joia del gòtic lleidatà del segle XV, i les excel·lents mostres romàniques del patrimoni moble constitueixen un tot harmònic d'enorme valor arquitectònic i artístic. Tot això ens remet al món de la religiositat popular, les creences i els rituals.
El poble d'Escaló, que encara manté tota l'estructura medieval original, i l'antic monestir benedictí de Sant Pere del Burgal (s. XIII) ens permeten la interpretació i comprensió de les formes de vida que envoltaven un monestir de muntanya durant l'època medieval.
La central hidroelèctrica de Sant Maurici d'Espot, originària de la dècada dels anys 50 i que encara disposa de la maquinària original, ens permet introduir-nos al funcionament d'una central hidroelèctrica i alhora comprendre l'impacte històric, sociològic i econòmic que van suposar les instal·.lacions.