Canviarà la crisi de la covid-19 la manera de viure i portarà una ''nova normalitat" a Tàrrega?

LLEIDACOM / Laia Farré Corbella
Publicat: 
26-06-2020
Actualitzat: 10-07-2020 13:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Canviarà la crisi de la covid-19 la manera de viure i portarà una ''nova normalitat" a Tàrrega?

Laia Farré narra com es va a viure el desconfinament a la ciutat de Tàrrega, des dels inicis de la pandèmia fins a l'anomenada "nova normalitat".

Quan comença tot

El dia 14 de març de 2020 el Govern Espanyol declarava l'estat d'alarma com a resposta al nombre creixent de casos per COVID-19. Això va suposar la imposició de la quarantena a escala nacional per poder reduir el contagi. Aquesta mesura va obligar que tots els ciutadans es mantinguessin tancats a les seves llars, excepte per anar a treballar, a passejar el gos, o bé per anar a comprar productes de primera necessitat com ara medicines o aliments.

I això també va incloure el tancament de centres escolars i universitaris, indústries i botigues no essencials, restaurants i bars, entre d'altres.

Supermercats sense productes, carrers buits, carreteres sense cotxes... Van ser algunes de les imatges que es van poder veure aquells primers dies d'incertesa i por.

Com a homenatge als sanitaris en lluita per combatre el coronavirus, els balcons targarins es van omplir de solidaritat. En diferents indrets de la ciutat, els veïns van respondre durant més de dos mesos amb un agraïment anònim als balcons en forma d'aplaudiments, per donar les gràcies i suport a la feina del personal sanitari en uns moments tan complicats.

Els primers passos cap a l'esperança

Després de més d'un mes a casa, el 26 d'abril tornaven a sortir els infants de fins a tretze anys al carrer. Sempre acompanyats d'un sol adult, una hora al dia i sense recórrer més  d'un quilòmetre del domicili. 

L'Agrupament Mestre Güell Roger de Llúria de Tàrrega va penjar una sèrie de cartells per la ciutat per fer més amena la sortida al carrer dels nens, ja que els parcs, per exemple, es trobaven clausurats. Aquests cartells proposaven jocs variats d'observació, com ara sopes de lletres, mots encreuats, i altres activitats per evitar el contacte físic.

A partir del 2 de maig ja no només els més menuts eren els únics que podien sortir al carrer. Per primera vegada ja podien airejar-se els majors de catorze anys i els avis de més de setanta anys, en diverses franges horàries. Tàrrega, en tractar-se d'un municipi de més de 5.000 habitants, havia de complir aquestes franges on els adults podien passejar o bé fer esport entre les 6 i 10 del matí i entre les 20 i 23 hores. Això va comportar que camins poc transitats del municipi es convertissin en l'escenari principal per córrer o caminar.

D'altra banda els majors de setanta anys i les persones dependents tenien una franja entre les 10 i 12 del matí i de 19 a 20 hores. Mentre que la resta d'hores, és a dir de 12 a 19 eren per als més petits.

Un pas més endavant va ser l'anomenada fase 0 o de preparació per la desescalada que es va iniciar el 4 de maig.

Aquí ja van poder obrir les botigues o serveis de fins a 400 metres quadrats sempre complint una sèrie de requisits com ara la cita prèvia, disposar de gel hidrològic a l'entrada i netejar i desinfectar contínuament objectes i eines, entre altres mesures. Els restaurants i bars també van poder obrir però només per preparar menjar per emportar-se.

Després de tants dies tancats, els comerços van tornar a recuperar la il·lusió per vendre, però sempre tenint molta cura en la desinfecció per protegir als clients i als mateixos treballadors.

Canviarà la crisi de la covid-19 la manera de viure i portarà una ''nova normalitat" a Tàrrega? Laia Farrè

Una festa major diferent

La pandèmia del coronavirus va coincidir amb la Festa Major de Tàrrega però, tot i això, no va suposar un impediment per poder-la celebrar. Això sí, en un format diferent. Les entitats targarines varen unir esforços perquè la ciutat pogués gaudir d'una Festa Major malgrat la suspensió dels actes oficials per la greu crisi sanitària i les mesures imposades de confinament.

En aquesta edició les xarxes socials i els balcons es van convertir en els protagonistes i l'escenari principal amb l'objectiu de replicar la programació habitual en format virtual.

Un pregó, un concert de la cantant Suu, un vermut targarí amb diverses actuacions, sessions de varis DJs, la Nit del Tararot, l'Eixideta i decorar els balcons van ser alguns dels actes que es van poder viure d'una forma poc habitual.

Finalment, un espectacle pirotècnic va posar fi a aquesta Festa Major diferent que va tenir lloc del 13 al 17 de maig. L'esperit de la celebració es va mantenir viu i va tenir un gran èxit de participació.

Fase 1

El dia 18 de maig la capital de l'Urgell entrava a l'esperada fase 1 d'aquest desconfinament progressiu, de la mateixa manera que ho feia tota la regió sanitària de Lleida. A Tàrrega va coincidir amb el mercat setmanal que es duia a terme cada dilluns i que es va continuar fent durant el confinament però, només amb les parades d'alimentació. A partir d'aquesta fase es van autoritzar les parades de flors i plantes.

La part més esperada pels ciutadans va ser l'obertura de les terrasses dels bars i restaurants, només amb un 50% de l'aforament.

A partir d'aquí, la imatge de la ciutat buida va canviar i les terrasses dels bars es van convertir en l'escenari principal per reunir-se. També es van permetre les trobades d'un màxim de 10 persones tant en espais privats com públics. 

Una altra mesura en aquesta fase era que els establiments de menys de 400 metres quadrats ja se'ls permetia obrir sense cita prèvia, i els que superaven aquesta superfície podien obrir acotant l'espai al màxim permès.

Tanmateix en aquesta fase va ser obligatori dur mascaretes als espais tancats d'ús públic, als espais a l'aire lliure i a la via pública si no es podia garantir la distància mínima de seguretat, que són dos metres.

Fase 2

El 8 de juny Tàrrega entrava a la fase 2 amb un notable retard a causa d'un rebrot a la regió sanitària de Lleida. L'evolució del brot detectat de casos positius ja es considerava controlat i hi va haver una baixada de contagis. 

En aquesta nova fase els límits horaris quedaven sense efecte excepte per als majors de setanta anys i es podia accedir a l'interior dels restaurants i bars fins a ocupar només un 40% de l'aforament.

Així mateix, entre altres mesures establertes, el nombre màxim de persones en les trobades augmenta de 10 fins a 15, i les escoles podien tornar a obrir. A poc a poc la ciutat s'anava recuperant i els carrers es tornaven a omplir.

Fase 3 i etapa de la represa

La regió de Lleida només va estar un sol dia a la fase 3, ja que hi va accedir el dijous 18 de juny i tot just l'endemà, la Generalitat ja va acordar que tot el territori català passés a aquesta ''nova normalitat''.

En aquesta etapa final de la represa les restriccions de mobilitat a tot el territori han quedat aixecades i són els mateixos ciutadans qui són responsables, per evitar la propagació de la COVID-19, d'adoptar totes les mesures necessàries com rentar-se les mans de manera freqüent, mantenir la distància de seguretat o mantenir l'ús de la mascareta quan sigui oportú. En aquesta ''nova normalitat'' la mascareta s'ha convertit en un element indispensable i essencial per sortir al carrer.

Encara queda molt per fer i està a les mans de la ciutadania.

Cal que siguem responsables i que complim amb les normatives vigents per poder arribar a una normalitat semblant a la que hi havia abans d'aquesta pandèmia mundial.

A poc a poc la situació anirà millorant i es podrà tornar a fer vida amb menys condicionants, però tot això depèn ja dels ciutadans i per tant cal estar atents i no abaixar la guàrdia, doncs el virus segueix entre nosaltres.

Comparteix

També t'interessarà