El final del Pla PIVE, que han utilitzat 9.200 lleidatans, alarma el sector de l’automòbil

SEGREcom
Publicat: 
10-08-2016
Actualitzat: 10-08-2016 13:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El final del Pla PIVE, que han utilitzat 9.200 lleidatans, alarma el sector de l’automòbil

 

El Pla PIVE, d’estímul a la compra de vehicles, ha arribat a la fi i el sector de l’automoció veu ara amb temor el futur. La recuperació de vendes dels últims anys s’ha basat, en gran mesura, en els ajuts atorgats per a la compra de cotxes quan se’n donava de baixa un altre almenys de deu anys. En el cas de Lleida, els vuit plans consecutius, que es van iniciar l’any 2012, han permès la renovació d’un total de 9.200 turismes. Es tracta d’un 5,25% del total dels beneficiats en el conjunt del territori català. De fet, Catalunya ha representat a prop del 16% dels beneficiats del pla de suport. En el conjunt de l’Estat, el sector xifra en 1,1 milions els vehicles acollits al programa.

En concret, desfer-se d’un cotxe que tingués almenys deu anys d’antiguitat per comprar un altre vehicle (amb unes especificitats concretes pel que fa al nivell d’emissions de CO2 i, per tant, més eficient) suposava una ajuda de 1.500 euros. D’aquests, 750 corresponien a l’Estat i una altra partida idèntica, a les marques. D’aquesta forma, a Lleida els ajuts han rondat els 13,8 milions d’euros.

Ara, l’acabament del Pla PIVE ha escampat l’alerta en el sector de l’automoció. Després d’un mes amb unes dades de vendes espectaculars, amb el millor juliol des de l’any 2009, l’Associació Nacional d’Importadors d’Automòbils, Camions, Autobusos i Motocicletes (Aniacam) ha posat xifres a la preocupació. Considera que, d’aquí a final d’any, es vendran 30.000 cotxes menys al no haver-hi estímuls per a l’adquisició de turismes.

Per aquesta motiu, aquesta patronal, de la mateixa manera que altres del sector de l’automoció, com les de fabricants o concessionaris, demanen que el Pla PIVE es torni a editar o que s’engegui un altre programa nou.

Insisteixen en el fet que el pla de suport a la venda de cotxes ha sigut un bon negoci per a l’Estat via impostos. Segons els seus càlculs, els cotxes nous comercialitzats han reportat a les arques públiques de l’ordre de 5.000 milions d’euros. Tenint en compte que a Lleida han estat 9.200 cotxes comercialitzats, estaríem parlant de prop de 42 milions d’euros.

Però, a més, el fet de comercialitzar més turismes representa una generació d’activitat econòmica que el sector de l’automoció espanyola xifra en uns 10.000 milions addicionals en el conjunt d’Espanya. Aquestes dades, defensen, són prou importants perquè es posi en marxa un altre PIVE.

L’edat mitjana dels cotxes segueix, malgrat tot, creixent

El Pla PIVE tenia dos objectius clau: recuperar el sector de l’automoció a Espanya, que s’havia enfonsat estrepitosament arran de la crisi, i rejovenir el parc automobilístic. El primer objectiu s’ha aconseguit, però el segon està lluny d’acomplir-se. De fet, des de la posada en marxa de les diferents edicions del Pla PIVE, la mitjana del parc automobilístic ha augmentat un any i el sector calcula que, quan acabi aquest any, els cotxes que circulin per les carreteres espanyoles tindran de mitjana dotze anys. Una xifra preocupant, perquè com més anys té un vehicle més es redueix la seua fiabilitat i més gran és el risc de patir o provocar un accident. La dada més preocupant per a la patronal de concessionaris Faconauto és que el 2020 el 66% dels cotxes en circulació superarà els deu anys d’antiguitat. Una previsió que, segons defensa el sector, avala la posada en marxa de forma urgent d’un altre Pla PIVE.

 

Comparteix

També t'interessarà