Enginyers Lleida i l'IRBLleida aposten per la medicina regenerativa

REDACCIÓ
Publicat: 
06-10-2023
Actualitzat: 06-10-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Enginyers Lleida i l'IRBLleida aposten per la medicina regenerativa
    Peu de foto: 
    (D'esquera a dreta) Josep Maria Bosch (IRBLleida) Serafí Cambray (IRBLleida-UdL) Ramon Grau (degà Enginyers Lleida)

"Restaurar la funció i l'estructura dels teixits i òrgans del cos mitjançant la utilització de cèl·lules, teixits i materials biològics. Aquest és l'objectiu de la medicina regenerativa, centrada en la capacitat natural del cos per a regenerar i reparar els teixits malmesos", així ho ha manifestat aquest matí el doctor en Biologia Molecular Serafí Cambray, en una conferència a la seu del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida (Enginyers Lleida). Un acte amb el qual Enginyers Lleida formalitza el seu ajut anual al centre de recerca biomèdica de l'IRBLleida.

Aquesta disciplina, que ha experimentat un creixement exponencial en els darrers deu anys, "ha passat d'establir mètodes de cultiu de cèl·lules mare per a generar poblacions cel·lulars concretes, a fabricar mini òrgans funcionals o la utilització d'impressores 3D per regenerar teixits concrets", ha manifestat el professor de la Universitat de Lleida i investigador de l'IRBLleida.

La xerrada s'ha centrat també en les grans expectatives creades entre la població, així com en les grans fites que té per endavant la medicina regenerativa i en els tractaments que ja estan a l'abast del públic, les teràpies experimentals més prometedores, així com aquelles descobertes que trigaran anys a veure's reflectides en la pràctica clínica diària.

Cambray ha volgut destacar també alguns dels enfocaments més comuns de la medicina regenerativa que inclouen el trasplantament de cèl·lules, la teràpia gènica, l'estimulació de cèl·lules mare i la utilització de materials biològics com bastides pel creixement dels teixits. A banda, ha destacat que l'objectiu d'aquesta medicina és crear tractaments segurs i efectius que permetin als pacients recuperar la qualitat de vida i reduir la necessitat de tractaments crònics o pal·liatius.

Serafí Cambray Carner porta vint anys de carrera científica treballant en camps de la neurobiologia, la medicina regenerativa, l'infart cerebral, la genètica cardiovascular i la malaltia renal. Ha participat i participa en diversos projectes –tant nacionals com internacionals– i compta amb 26 publicacions en revistes científiques internacionals que han estat citades més de 750 cops. Cambray és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona, doctor en Biologia Molecular per la UdL i professor d'aquesta mateixa universitat; alhora que investigador postdoctoral del Grup de Recerca Translacional Vascular i Renal (VRTR) de l'IRBLleida.

Comparteix

També t'interessarà