La casa de la xocolata, un espai per als gormands

LLEIDACOM / Gerard Amigó
Publicat: 
02-05-2019
Actualitzat: 02-05-2019 13:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La casa de la xocolata, un espai per als gormands

Menjar una presa de xocolata o prendre una tassa de xocolata desfeta és tota una experiència pel nostre paladar. Segurament hi ha pocs aliments com aquest que ens agradin i els degustem tant. Ja sigui amb llet, amb més o menys cacau, blanca, acompanyant a les postres o el cafè, és un ingredient que mai falta en l’armari dels dolços de les nostres llars. Ara bé, havíeu sentit mai a parlar de la xocolata a la pedra? L’heu tastat alguna vegada? Per conèixer l’origen de l’autèntica xocolata a la pedra avui ens desplacem fins a Agramunt per visitar la xocolateria més antiga d’Europa. Va ser el 1770 quan l’empresa Xocolata Jolonch va començar a fabricar i comercialitzar aquest producte a la població de l’Urgell.

A l’obrador d’aquesta xocolateria encara s’hi troben funcionant màquines que no han parat de fer xocolata des de més de 100 anys i el procés no ha canviat gens des d’aleshores. Es comença per torrar el cacau fins el punt de cocció correcta. Desprès es pela i tritura i a la pasta resultant que és encara molt amarga s’hi afegeix sucre i farina d’arròs.  Seguidament se li dona la forma de tauleta i es refreda en una nevera de la mateix època i que abans de l’electricitat havia funcionat amb gel. S’hi pot afegir essències de canyella o vainilla.

La xocolata a la pedra és un tipus de xocolata de textura granulosa i consistent. Tot i que és més dura que les que consumim habitualment, el fet que s’anomeni “a la pedra” no prové de la duresa de la xocolata, sinó de la pedra de granit que utilitzen els artesans per triturar el cacau.

En els inicis la xocolata a la pedra que es venia era la “clàssica”, de 350g amb canyella. S’han mantingut fidels a la fórmula clàssica però els embolcall van anar canviant. A la xocolateria podreu observar com  eren les rajoles antigament. Però com diu Àngel Velasco, propietari de Torrons Vicens, tradició i modernitat no estan renyides, ell ha volgut innovar i ha tret altres tipus de xocolata al mercat, com la xocolata a la pedra amb diferents proporcions de cacau +60%  i +45%.

Per saber-ne més i després de degustar una bona tassa de xocolata desfeta podeu visitar una altre espai molt dolç el Museu del Torró i la Xocolata. Allà coneixereu tota la història de la xocolata i el torró d’Agramunt. La visita costa 1 euro i podreu entendre aquesta tradició tan arrelada entre els agramuntins i les agramuntines, i descobrir el treball que s’ha fet a la fàbrica des dels inicis. Si voleu visitar-lo, el museu roman obert de dilluns a divendres de 10:30 a 17:30h, dissabte de 10.30 a 18:30h i Diumenge de 10:00 a 13:00h

Comparteix

També t'interessarà