Lleida estrena un nou habitatge cooperatiu a preu assequible i per tota la vida

REDACCIÓ
Publicat: 
23-05-2024
Actualitzat: 23-05-2024 7:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida estrena un nou habitatge cooperatiu a preu assequible i per tota la vida
    Peu de foto: 
    Edifici Balàfia Mockup ©Sostre Cívic
  • Lleida estrena un nou habitatge cooperatiu a preu assequible i per tota la vida
    Peu de foto: 
    Sala d'estar i dormitori de l'edifici Balàfia Mockup ©Sostre Cívic

El nou projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús arriba al barri lleidatà de Balàfia de la mà de Sostre Cívic per oferir habitatge digne i assequible

La cooperativa convoca dues sessions informatives, una virtual i una de presencial el dilluns 27 de maig a l’Ateneu La Baula

Sostre Cívic, la cooperativa de referència a Catalunya en l'impuls de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, presenta el seu nou projecte d'habitatge a la ciutat de Lleida. El model d’habitatge que gestiona la cooperativa busca oferir una alternativa estable i assequible a l'habitatge convencional: a preu de cost i amb contractes de per vida, fomentant la vida col·lectiva i l'autogestió entre els seus membres.

Per donar a conèixer el projecte i resoldre dubtes, Sostre Cívic ha organitzat dues trobades informatives:

Situat al barri de Balàfia, al carrer Ripollès, l’habitatge està format per una planta baixa, tres pisos i unes golfes. Amb 15 habitatges, 13 dels quals han estat adquirits per Sostre Cívic i estan qualificats de protecció oficial (HPO), la majoria disposen de dues habitacions, i tots disposen d’espais exteriors, terrasses, balcons o porxos. L’edifici va ser construït l’any 2010 i actualment s’està reformant amb criteris de màxima eficiència energètica i respecte pel medi ambient, garantint així una baixa petjada ecològica mínima i uns consums baixos que també repercuteixen positivament a l’economia domèstica.

La campanya d’inscripcions està oberta fins al 24 de juny, i per formar-ne part cal fer-se soci de la cooperativa, complir els criteris de protecció oficial del municipi de Lleida i poder respondre econòmicament a les primeres aportacions de capital del projecte. Es contempla que les primeres persones sòcies puguin entrar a viure aquesta tardor.

Amb el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús es fan dos tipus d’ingressos: l’aportació inicial i les quotes mensuals. L’aportació inicial inclou una quota d'ingrés i una aportació de capital social retornable en cas de baixa. Al moment de l'adjudicació de l'habitatge es paga una primera part de l'aportació, mentre que l'import restant s'abona durant els sis mesos posteriors a la signatura del contracte de cessió d'ús, amb un cost total estimat entre 3.000 € i 4.900 €, depenent de la mida de l’habitatge.

Les quotes mensuals, no retornables, inclouen l'ús de l'habitatge i altres despeses com impostos, manteniment, fons de solidaritat, comunitat i servei d'internet col·lectiu, amb un cost estimat entre 315 € i 480 €. Totes aquestes quantitats es concretaran quan finalitzin les obres de reforma.

Inscripcions i més informació a lleidabalafia.sostrecivic.cat o a incorporacionsprojectes@sostrecivic.cat.

L’habitatge cooperatiu: un model antiespeculatiu a cavall entre la compra i el lloguer

Sostre Cívic és una cooperativa amb més de 1500 socis i sòcies que treballa per un model alternatiu d’accés i tinença de l’habitatge. És una entitat pionera a Catalunya en la divulgació, promoció i gestió de projectes d’habitatge cooperatiu sense afany de lucre i en règim de cessió d’ús. Es tracta d’una fórmula intermèdia entre la propietat i el lloguer: la tinença de l’immoble pertany a la cooperativa i les veïnes, que en són sòcies, participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit, transmissible i a preu assequible, donant estabilitat a les sòcies cooperativistes que accedeixen a un habitatge. Actualment, gestionen uns 550 habitatges a tota Catalunya en diverses fases de promoció: 170 en convivència, i altres 450 en fase de desenvolupament. Recentment, ha estat reconeguda amb un premi plata als Premis World Habitat de l’ONU, els premis líders en habitatge a escala internacional.

Aquest model pretén transformar el mercat immobiliari promovent noves formes de convivència més comunitàries i evitant l’especulació, donat que la propietat col·lectiva dels habitatges impossibilita el lucre individual a partir del lloguer o la venda de l’habitatge.

Per ampliar

Comparteix

També t'interessarà