Publiquen la novel·la inèdita de Guillem Viladot, 'Somni d'un apotecari d'estiu'

ACN
18-05-2022
  • Publiquen la novel·la inèdita de Guillem Viladot, 'Somni d'un apotecari d'estiu'
    Peu de foto: 
    Editorial Comanegra

L'editorial Comanegra publica aquest dimecres la novel·la inèdita de Guillem Viladot 'Somni d'un apotecari d'estiu'. Viladot (Agramunt, 1922 – Barcelona, 1999) va ser poeta i apotecari i, entre d'altres fites, se li reconeix ser l'editor del primer llibre de poesia experimental a l'estat espanyol i el primer en publicar una antologia de poesia concreta. Els responsables de l'editorial afirmen que l'autor va ser "una frontissa entre l'avantguardisme travessat per la guerra i els creadors que van irrompre durant els setanta". En el pròleg de 'Somni d'un apotecari d'estiu', Joan Todó l'emparenta amb la Colla de Sabadell i Boris Vian. Comanegra afirma que la publicació del manuscrit esdevé l'esdeveniment editorial de l'Any Viladot.

Pel que fa a la novel·la, l'editorial indica que "partint de la seva realitat més estricta i jugant amb tots els paral·lelismes autobiogràfics que se'n poguessin fer", Viladot encara el vell apotecari Sanuy i l'altre protagonista del text, el jove maquinista Pau, per "teixir una reflexió que, amb aparença de broma narrativa planteja qüestions profundes relacionades amb la tradició, el saber i la creació de la identitat individual".

Entre el 1982 i el 1984, Guillem Viladot va publicar fins a vuit llibres. 'Somni d'un apotecari d'estiu' (1983) va quedar al calaix i apareix ara, en el context del centenari del naixement de l'autor.

A finals dels anys 60, quan ja havia publicat alguns llibres de poesia visual, la relació de Viladot amb Josep Iglésias del Marquet va culminar en la creació d'una col·lecció de llibres dedicada exclusivament a l'edició de poesia experimental: Lo Pardal.

I amb aquest nom va fundar, trenta anys després, a Agramunt, un museu dedicat a la poesia visual que avui acull la fundació encarregada de la seva memòria, un dels principals impulsors, aquest any, del centenari de l'autor.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta