Què és l’obesitat i com prevenir-la?

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
19-05-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què és l’obesitat i com prevenir-la?

L'obesitat és una malaltia crònica complexa i de causa multifactorial influïda per factors genètics, metabòlics, socials, culturals, psicològics i emocionals entre d’altres. Tots ells tenen un paper important en el desenvolupament i instauració d’aquesta patologia.

L’obesitat es caracteritza per una acumulació excessiva de greix corporal que provoca problemes de salut importants com la diabetis, la hipertensió arterial, les dislipèmies, les malalties cardiovasculars, les artropaties, la insuficiència venosa, etc. provocant una disminució de la qualitat de vida de les persones que la pateixen.

És mesura a través de l’Índex de Massa Corporal (IMC), és la mesura més utilitzada per diagnosticar l’obesitat, aquest paràmetre es calcula dividint el pes en kilograms entre l’alçada en metres i al quadrat. (IMC = pes (kg)/talla2 (cm).

L'obesitat és un dels reptes de salut pública més preocupants del s.XXI. Per això, se celebra avui, 19 de maig, el Dia Europeu de l'Obesitat amb motiu d'incrementar la consciència sobre aquesta malaltia i les altres amb les quals es relaciona. La idea és millorar la prevenció i els tractaments relacionats amb l'obesitat per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones afectades.

L'OMS reconeix que la prevalença de l'obesitat és similar o superior a la malnutrició o a les malalties infeccioses. Per això, si no es prenen mesures dràstiques per prevenir i tractar aquest problema, més del 50% de la població mundial serà obesa el 2025.

L'obesitat s'ha convertit en una malaltia crònica amb una alta prevalença en els països desenvolupats, afectant homes i dones de totes les edats i races. Per això des de Lleida.com volem aprofitar aquest dia per donar consciència de la importància d'uns bons hàbits alimentaris i una sèrie de recomanacions que fan els experts nutricionistes per evitar aquest problema.

No passis gana

Realitza entre 4 o 5 ingestes al dia per evitar arribar als àpats principals amb una gana excessiva. Per aquestes ingestes tria aliments saludables i que t'omplin, bons exemples són la fruita, els làctics o els fruits secs. Recorda que en els àpats principals, a més de verdures i hortalisses, s'hi ha d'incloure proteïnes i també una petita porció d'hidrats de carboni.

Consumeix més hortalises i verdures

Per prevenir l'obesitat en l'àmbit familiar, recomanen que les amanides i les verdures siguin les protagonistes tant del dinar com del sopar. Els pares poden ensenyar bons hàbits alimentaris als més petits a través de l'exemple.

Tinguis sempre fruita a casa

Una altra recomanació per prevenir el sobrepès és empesar la setmana amb un bon sortit de fruites a casa. Si les tens a la vista, et serà molt més fàcil consumir-les i incloure-les a la teva dieta diària.

Fes canvis en els teus plats

Fer dieta, no vol dir necessàriament menjar només aliments cuinats a la planxa o bullits. També podem cuinar al forn o al vapor, intentant evitar sempre els fregits i arrebossats. És important variar tant els aliments, com les quantitats i la manera de cuinar-les. Menjar ha de ser sempre un plaer i fer-ho de manera saludable i equilibradament no té per què ser avorrit.

No abusis dels refrescos

Per prevenir l'obesitat es recomana no fer un ús abusiu dels refrescos, l'alcohol, begudes ensucrades, o els sucs envasats. I per contra, no ens hem d'oblidar de beure entre 1,5 i 2 litres d'aigua al dia. Bones alternatives també són els tes o infusions.

Fuig del sedentarisme

Afegeix activitat física a la teva vida quotidiana. Pots començar per no utilitzar el cotxe per anar a comprar, pujant les escales en comptes d'utilitzar l'ascensor, canviant el transport públic per la bicicleta...

Es recomana fer exercici almenys 3 o 4 dies per setmana, amb un mínim recomanable de 35 minuts de durada.

Comparteix

També t'interessarà