Un estudi sobre la Casa de Maternitat de Lleida guanya la segona edició del Premi de recerca Elvira Godàs Vila

REDACCIÓ
Publicat: 
06-12-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un estudi sobre la Casa de Maternitat de Lleida guanya la segona edició del Premi de recerca Elvira Godàs Vila
    Peu de foto: 
    Foto: Diputació de Lleida

La historiadora i documentalista Míriam Roma Garcia s’ha emportat un guardó destinat a donar suport d’una manera prioritària a investigadors en les primeres etapes d’activitat investigadora en l’àmbit de la història contemporània


La historiadora i documentalista d’Almenar Míriam Roma García ha estat la guanyadora de la segona edició del Premi de recerca Elvira Godàs Vila de la Diputació de Lleida, amb el projecte ‘La Casa de Maternitat de Lleida (1889- 1988). Estudi des d’una perspectiva de gènere’.

El treball “pretén analitzar els perfils de les dones humils que es van veure obligades a fer ús de la Casa de Maternitat i com l’estigmatització d’aquestes les va fer víctimes d’una doble repressió, sexuada i política. S’emmarca en un projecte d’investigació a llarg termini amb l’objectiu d’estudiar mecanismes repressius al col·lectiu femení de classe baixa i mitjana al llarg dels períodes històrics que comprenen tot el segle XX que és el que les fa un col·lectiu doblement oprimit incidint, especialment, en la zona de Lleida”, segons explica la mateixa Míriam Roca en la part de plantejament del projecte.

Míriam Roma és graduada en Història (UdL); graduada en Informació i Documentació (Universidad de León), i màster en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d’Igualtat (UdL).

El premi, creat des del Servei d’Arxius, Estudis i Informació de la Diputació de Lleida, vol donar suport a projectes de recerca i difusió cultural i històrica d’àmbit local i comarcal. El premi esta dotat amb 6.000 € i té com a objectiu impulsar les xarxes d’investigació i de difusió del coneixement d’aquells treballs que s’endinsin en la història contemporània de la demarcació i que es fonamentin parcialment o totalment en els diferents fons documentals de la Diputació de Lleida i els seus organismes autònoms.

La primera edició la va guanyar l’historiador de les Borges Blanques i professor associat de la Facultat de Lletres de la UdL, Marc Macià i Farré, per un treball sobre el polític Pere Mías Codina (1880-1941), qui va proclamar la República Catalana a les Borges Blanques l'abril del 1931 en tant que president del Comitè Revolucionari.

Comparteix

També t'interessarà