Convoquen una tractorada fins a Madrid al per exigir ajudes per la sequera

REDACCIÓ
Publicat: 
19-06-2023
Actualitzat: 19-06-2023 13:45
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Convoquen una tractorada fins a Madrid al per exigir ajudes per la sequera
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (ACN)

Unió de Pagesos convoca la pagesia de Catalunya a unir-se a la tractorada i a la concentració que tindrà lloc a Madrid el dimecres 5 de juliol davant de la seu del Ministeri d’Agricultura, amb les altres organitzacions pertanyents a Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders, per reclamar al Govern de l’Estat la posada en marxa urgent de mesures per fer front a la greu sequera que viu la pagesia, ja que, tot i les pluges de les últimes setmanes, està en risc la seva continuïtat. El sindicat recorda que el Ministeri no ha donat una resposta satisfactòria per pal·liar aquesta situació, i que la proposta que va fer el ministre, Luis Planas, l’11 de maig, "és totalment insuficient degut a l’abast extraordinari i perllongat de la sequera".

Des de Catalunya, la marxa amb tractors per la sequera sortirà el 4 de juliol de Lleida (Segrià), Batea (Terra Alta) i Amposta (Montsià). El sindicat també planifica l’arribada a Madrid amb altres mitjans de transport. 

Unió de Pagesos entén que calen mobilitzacions, com les que ja ha fet a Catalunya, i a Saragossa, davant la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), perquè l’Administració atengui les necessitats de la pagesia, i per posar en relleu la gravetat de la sequera per l’afectació sectorial i territorial, així com la funció social del sector pel que fa a la provisió d’aliments, entre altres qüestions.

A més dels greus efectes per als conreus herbacis i les pastures, que en moltes zones es perdran totalment, l’episodi de sequera ja es fa palès actualment en els fruiters de varietats primerenques, amb fruita molt més petita del normal i, els de secà, molt malmesos. També en vinya, els ceps només fan de mitjana uns 50 centímetres quan haurien d’arribar a un metre.

El sindicat ha donat forma a les demandes que fa al Ministeri mitjançant un decàleg de propostes, el primer punt del qual és la necessitat urgent d'articular ajuts directes per pal·liar pèrdues i sobrecostos, amb l'activació de mesures extraordinàries de crisi de l'Organització Comuna de Mercats, l'ús dels fons disponibles del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural dels programes aprovats, compensació dels lucres cessants (pèrdues) de la producció i dels mitjans de producció (arbres, etc.), així com l’ús dels ajuts d'Estat per la guerra a Ucraïna.

També exigeixen una flexibilització de la Política Agrària Comuna per aquest any, amb una declaració de força major, que permeti canvis en els condicionants i la subvencionalitat; en els ecorègims de pastura extensiva, sega sostenible i rotació de conreus, i en els ajuts directes associats al pla proteic a l'oví i cabrum, a més de mesures agroambientals. De la mateixa manera, el sindicat reclama un avançament de la Política Agrària Comuna (PAC) al més aviat possible.

Pel que fa a les mesures fiscals, destaca l'adequació de mòduls de l'IRPF, l'exempció de l'IBI de rústica i compensació als ajuntaments per part de l'Estat, l’exempció de tributs lligats a la gestió de l'aigua, estatals i catalans, entre els quals els de les quotes de reg. També contempla mesures socials com l'exempció de les quotes del RETA agrari per un any, la sequera com a causa de força major en els ERTO. Quant a la ramaderia, insta a resoldre el subministrament d'alimentació i aigua per als animals, així com la superació de la capacitat d'emmagatzematge de les dejeccions.

D’altra banda, Unió de Pagesos ha organitzat les últimes setmanes diverses assemblees adreçades als regants dels canals d’Urgell i Segarra-Garrigues per explicar la situació dels regs i de les propostes del sindicat per la sequera, a més d’una dotzena de xerrades a tot el territori per informar d’aquestes mesures i altres qüestions agreujades a conseqüència de la sequera, com ara els danys de fauna salvatge.

El sindicat ha explicat aquestes qüestions en rodes de premsa, avui a Lleida, Reus i Tortosa.

Comparteix

També t'interessarà