Eduard Pons és quart absolut del Campionat del Món de Bajas Cross-Country T4

12-12-2022
  • Eduard Pons és quart absolut del Campionat del Món de Bajas Cross-Country T4
    Peu de foto:
    PONS Rallysport

El passat cap de setmana es va posar fi al Campionat FIA de Bajas Cross-Country T4 a Dubai, als Emirats Àrabs Units. Eduard Pons i la seva copilot Mónica Plaza s’hi desplaçaven per lluitar el podi general a bord del Can-Am de l’equip South Racing. Fins el moment, el lleidatà ocupava la quarta posició del certamen 20 punts per darrera del pilot holandès Kees Koolen, molt experimentat en aquestes curses. La gesta es presentava complicada, però una mala actuació o un abandonament del seu rival deixarien la porta oberta a Pons per acabar entre els tres millors.

Eduard Pons, Campió de Catalunya de Ral·lis per quart cop consecutiu
Foto PONS Rallysport

L’Eduard afrontava la prova amb ganes de repetir la seva gran actuació a Hail (Aràbia Saudí). Les condicions van ser força diferents, amb una extrema duresa conseqüència d’una primera etapa llarga amb moltes dunes tallades que van posar en dificultats físiques a molts equips.

A la primera jornada, Pons-Plaza se’n sortien amb un bon ritme encara que el temps final a la classificació va estar emmascarat per una pobra organització que no va ser capaç de garantir l’exactitud del cronometratge. D’aquesta manera, els de PONS Rallysport van haver de sortir el dissabte, a la segona etapa, sense conèixer la seva posició exacta. Tot semblava anar perfecte, amb una bona velocitat i navegació que els permetia atrapar rivals, però el trencament d’un palier del Can-Am en un avançament en zona oberta va diluir totes les esperances de seguir en cursa.

El resultat no va provocar canvis a la classificació general del campionat, on Eduard Pons aconseguia la quarta posició en la seva primera temporada a temps complet, descobrint totes les proves del calendari, a més de la dotzena en el campionat absolut.

L’Eduard resumia així la Dubai Baja: “Tot i haver abandonat, les sensacions son molt bones. Ha estat una prova molt dura, amb una de les etapes més extremes que hi ha al campionat, en un desert amb moltes dunes continuades i tallades. Pilots molt més experimentats que nosaltres van patir molt, i per ser el nostre primer any en aquest tipus de terreny estàvem rodant amb molt bon ritme. La organització va preparar un recorregut exigent i dur, però amb errors inexplicables en els temps i la publicació dels resultats. Vam haver de sortir a la segona etapa 5 posicions per darrera del que ens tocaria, veient-nos obligats a tornar a avançar els mateixos rivals, fent que va provocar el toc que va trencar el palier.”

Avaluant la temporada: “Després d’haver tingut el 2021 un primer contacte amb proves d’offroad a Espanya, aquest any hem disputat el Campionat del Món sencer. Estem molt satisfets, corrent més proves arreu d’Europa i experimentant per primera vegada deserts tan diferents com els de Jordània, Aràbia Saudí i Dubai. L’experiència que hem adquirit ens anima a fer un pas més i posar el punt de mira a proves del FIA World Rally-Raid Championship, curses cross-country de 5 etapes i fins a 2500 km cronometrats, a diferència dels 500 que hi ha com a màxim a les Bajas”.

El calendari per l’equip PONS Rallysport pel proper 2023 contempla l’Abu-Dhabi Desert Challenge (Emirats Àrabs), el Sonora Rally (Mèxic), el Desafío Ruta 40 (Argentina) i el Rallye du Maroc.