La cobertura 5G arriba al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, a Raimat i a l'IRTA de Mollerussa

REDACCIÓ
Publicat: 
30-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La cobertura 5G arriba al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, a Raimat i a l'IRTA de Mollerussa
    Peu de foto: 
    Fira Lleida
  • La cobertura 5G arriba al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, a Raimat i a l'IRTA de Mollerussa
    Peu de foto: 
    Fira Lleida
  • La cobertura 5G arriba al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, a Raimat i a l'IRTA de Mollerussa
    Peu de foto: 
    Fira Lleida
  • La cobertura 5G arriba al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, a Raimat i a l'IRTA de Mollerussa
    Peu de foto: 
    Fira Lleida
  • La cobertura 5G arriba al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, a Raimat i a l'IRTA de Mollerussa
    Peu de foto: 
    Fira Lleida

La cobertura 5G s'ampliarà ben aviat al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny per tal que les seves empreses puguin desenvolupar aquesta nova tecnologia, així com a les finques de Raimat i a l'Estació Experimental de l'IRTA de Mollerussa, que es faran servir de laboratori, segons anunciava Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç Lleida, ahir durant la presentació de l'Àrea5G de Ponent i del Lab5G al Pavelló 4 de la 68a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 37a edició d'Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola).

Les Àrees 5G de Catalunya són una iniciativa que compta amb el suport del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat i que es duu a terme dins de l'Estratègia 5G de Catalunya, amb la col·laboració del Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT, Cambra de Comerç de Lleida, Diputació de Lleida, Paeria de Lleida i Telefónica.

En concret, són espais al territori que integren la tecnologia i els projectes empresarials per tal de crear estratègies i una cobertura per promocionar i atreure indústries tecnològiques, també en l'àmbit agropecuari, tan important a les comarques de Ponent. Per això, la Fira de Sant Miquel, que s'inaugurava ahir i que es durà a terme fins al 2 d'octubre, torna a comptar enguany amb un estand de l'Àrea 5G de Ponent al Pavelló 4 de Fira de Lleida, el qual funciona com una àgora tecnològica amb un atapeït programa d'activitats.

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, destacava que a les tres Àrees 5G de Lleida (Ponent, Alt Pirineu i Aran) hi ha molt interès empresarial, sobretot en els sectors agrícola i ramader, per tal d'aconseguir promoure noves formes econòmiques. Al respecte, afegia que davant del problema dels costos de la nova tecnologia 5G cal aprofitar les ajudes i les oportunitats que ofereixen ara els nous fons europeus Next Generation.

La primera ponència de la jornada al Pavelló 4 de Fira de Lleida va ser a càrrec de Xavier Flores, secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, el qual ha fet una introducció sobre la rellevància que el Govern de la Generalitat ha donat i dona a la tecnologia 5G com a factor de noves funcionalitats i nous negocis. "El 5G no és un pas, és un gran salt", que ofereix moltes més capacitats i serveis, també al món agrari i ramader, ha dit.

Flores incidia en les possibilitats del 5G com a facilitador i "punta de llança" d'altres noves tecnologies i, pel que fa al territori de Lleida, recordava que també és un element bàsic per a reduir l'escletxa digital del món rural, a la vegada que animava a les empreses interessades a participar a través de la Cambra de Comerç de Lleida.

La jornada va seguir amb diferents experiències, en primer lloc, es va presentar una ponència sobre la "Transformació digital al sector ramader" a càrrec de José Ángel Fernández Ortiz, de l'empresa OPP Group, amb seu al parc Científic de Gardeny, la qual va dissenyar una granja "futurista" el 2003 que va entrar en producció el 2009 amb 3.300 femelles de porc. Fernández explicava que, tot i que no és senzill, la seva empresa assessora els ramaders que volen dur a terme una producció més eficient, sostenible i que, sobretot, tingui en consideració el benestar animal.

Seguidament, es va parlar de "Robòtica, intel·ligència artificial i el futur 5G a les granges porcines", de la mà de l'Ivan Amat, de la TAM-Touchless Animal Metrics, el qual ha presentat un sistema robotitzat (que en el futur podrà fer servir drons) per tal d'optimitzar la producció animal a les granges, amb un estalvi econòmic de 2 euros, que podria arribar als 9 euros per animal.

A continuació intervenia Carlos Baixauli, de Cajamar, amb el tema: "Plataforma Tierra del Grup Cooperatiu Cajamar-Eines per la digitalització", el qual oferia tota la informació de la Plataforma Tierra de Cajamar i tractava sobre la gestió del reg, la fertilització i el control de plagues.

Ja a la tarda, la jornada tractava sobre la "Indústria alimentària intel·ligent del segle XXI", a càrrec de l'Edgar Rubion, d'Eurecat, i seguidament del "5G en el sector Agroalimentari / Digital Innovation Hub Agroalimentari i forestal", de la mà de Miquel Aran i Xavier Ticó, del Parc Científic de Gardeny; per continuar amb la "Teledetecció i Bessons Digitals per quantificar i predir la demanda d'aigua a les comunitats de regants" a càrrec del Joaquim Bellvert, de l'IRTA i, per acabar, de la "Digitalització a la postcollita", amb Elena Costa, també de l'IRTA.

Comparteix

També t'interessarà