La conservació d'aus carronyaires també aporta beneficis a l'economia local

REDACCIÓ
Publicat: 
28-06-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La conservació d'aus carronyaires també aporta beneficis a l'economia local

La natura aporta beneficis per a les persones a molts nivells. Quan aquesta contribució no és material sinó que es tracta d’efectes sobre el benestar i la qualitat de vida humana, aquest concepte és més abstracte i subjectiu. La comunitat d’aus carronyaires, per exemple, té un paper clau evident en la nostra societat, per la seva labor de control de malalties i eliminació de cadàvers de bestiar i d’animals salvatges. García-Jiménez et al. (2021) han quantificat, per primera vegada, d’altres beneficis aportats per les poblacions d’aus necròfagues a les poblacions i economia locals. Aquests autors han descrit i valorat econòmicament les experiències recreatives i educatives vinculades amb el turisme relacionat amb les aus necròfagues a Espanya, concretament en Punts d'Alimentació Suplementària (PAS) per a voltors als Pirineus i la seva important contribució als ingressos en poblacions locals. Entre febrer de 2018 i gener de 2020, García-Jiménez i els seus col·laboradors van recollir informació sobre la gestió i característiques de 53 dels PAS pirinencs, utilitzant entrevistes telefòniques i qüestionaris. Els resultats estimen que la fotografia i l’observació d’aus carronyaires generen una mitjana de 4,1 ± 2,2 milions d'euros anuals, que inclouen 2,1 ± 1,1 milions en beneficis econòmics directes a la població local.

L’Associació Trenca (trenca.org) és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la conservació i recuperació de la fauna autòctona i del patrimoni mediambiental. Des del 2010, el projecte de la xarxa de PAS de Trenca ha posat en funcionament quatre canyets on les aus necròfagues s’alimenten de forma regular i segura, estratègicament situats al Prepirineu i Pirineu de Lleida per a millorar l’estat de conservació de les espècies carronyaires més amenaçades. Aquests canyets, al mateix temps, han contribuït econòmicament de manera indirecta en les poblacions locals més pròximes.  

L’últim PAS que ha entrat a formar part de la xarxa  de Trenca és el de “Casa Daniela”,  a Senterada, des d’on s’albira bona part de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, el nucli de l’única colònia de voltor negre dels Pirineus. El PAS de “Casa Daniela”, a part de complir una important tasca en l’alimentació d’espècies carronyaires amenaçades de la zona, està associat a un hide fotogràfic que ofereix a fotògrafs professionals l’oportunitat de fotografiar les quatre espècies europees de voltor (voltor comú i negre, trencalòs i aufrany), juntament amb altres aus rapinyaires, amb una magnífica panoràmica dels Pirineus al fons. La iniciativa de “Casa Daniela” i el seu hide fotogràfic suposa una oportunitat de desenvolupament rural lligada a la conservació de l’extraordinària biodiversitat d’aquestes muntanyes. L’objectiu és que les persones que vinguin a gaudir del PAS també puguin menjar, allotjar-se i contribuir als negocis del poble de Senterada i altres localitats properes, contribuint així a l’economia i desenvolupament locals.

Comparteix

També t'interessarà